5 tips för bättre självkänsla

Vi har alla dagar när självkänslan sviktar. Här får du fem tips på hur du snabbt får bättre självkänsla så att du känner dig som den powerbabe du egentligen redan är.

1. Var snällare mot dig själv

Sluta vara så hård mot dig själv. Alla misslyckas ibland och det betyder inte att du är dålig. Tänk istället att du lär dig av dina misstag och det är så du utvecklas.
Tips! Innan du ska göra något, tänk alltid ”jag ska göra mitt bästa”. Mer kan du inte göra och det finns ingen orsak att vara besviken på dig själv.

2. Fake it till you make it

Låtsas som att du redan är den där powerbaben med bra självförtroende. På det sättet lurar du hjärnan till att tro att du redan känner så. Och det blir mycket lättare att faktiskt få bättre självkänsla och känna så en dag.
Tips! Le och gör ditt bästa för att se självsäker ut varje gång du går förbi en spegel. Då lär sig hjärnan att det är så du alltid ser ut.

3. Ge dig själv bekräftelse

Väldigt ofta behöver vi få bekräftelse från andra för att känna att vi duger precis som vi är. Men varför då? Börja bekräfta dig själv istället.
Tips! Gör en peppbok och skriv ner fem saker du är bra på. Varje dag! Då får du se att du inte behöver andras bekräftelse, du är ju helt grym på att göra det själv.

4. Jämför dig inte med andra

När du ser alla som verkar vara perfekta på sociala medier ser du bara den sidan de väljer att visa upp. De är inte alls perfekta, det är ingen, de har bara lärt sig vad de är bra på och väljer att visa upp det och döljer sina mindre bra sidor.
Tips! Avfölj alla konton på sociala medier som får dig att må dåligt. Följ konton du blir glad och peppad av istället.

5. Var din egen bff

Du skulle aldrig säga alla de elaka sakerna du säger till dig själv till dina vänner, eller hur? Så varför säger du det åt dig själv? Vi är så mycket bättre på att peppa andra och ge dem komplimanger. Nu är det dags att du börjar behandla dig själv med lika mycket respekt och kärlek som du ger dina vänner.
Tips! Varje gång du tänker något elakt om dig själv, stanna upp och säg (gärna högt till din spegelbild) de där peppande råden du skulle ge din kompis om hon sa de samma elaka sakerna om sig själv.

Foto: Unsplash/Brooke Cagle

 

Läs mer: Så blir du snabbt på bättre humör
Läs mer: Bli mer självsäker på stranden