6 saker du behöver veta om sex första gången

6 saker du behöver veta om sex första gången

Det här med att ha sex första gången väcker många frågor. Kommer det att vara lika magiskt som på film eller kommer det att göra ont och vara pinsamt? Här listar vi 6 saker du behöver veta om sex första gången, så att du kan känna dig tryggare och mindre nervös när det väl är dags.

1. Du har rätt att ångra dig

Det spelar ingen roll hur länge ni har planerat att ni ska ha sex just den kvällen. Du har alltid rätt att säga stopp om du känner att du inte vill. Även om ni har börjat ha sex eller hångla och ta på varandra har du rätt att säga stopp exakt när du vill. Det är du själv som bestämmer vad du vill göra och om du inte känner dig redo ska du inte tvinga dig själv.

2. Det kommer inte att vara magiskt

I filmer visar de ofta hur fullständigt magiskt det är när huvudrollerna har sex första gången. I verkligheten är det inte riktigt så. Det kommer inte att vara helt perfekt och ni kommer inte att känna det som att det skjuts upp fyrverkerier utanför ert fönster (som det av någon konstig orsak ofta gör i filmer).

3. Du kan bli besviken

Det är väldigt sällan någon tycker att sex är bra första gången de har det. De flesta känner mer: ”Öh… var det allt?”. Precis som med allt annat behöver ni öva för att få det bättre.

4. Det kan göra lite ont

Många är oroliga över att det kommer att göra ont och att de börjar blöda första gången. Inte alla blöder, men det kan göra lite ont första gången. Försök att slappna av, vänta tills du är tillräckligt upphetsad och säg till om det gör för ont. Det är inte meningen att sex ska göra ont, så pausa om det gör det. Fortsätt med förspelet och försök igen.

5. Du kommer att känna dig som nybörjarnas nybörjare

Om du känner dig som en nybörjare är det helt ok, för det är du ju. Släpp kraven på dig själv och ha roligt istället. Pinsamma saker händer under sex hela tiden, det är bara en del av upplevelsen.

6. Ert förhållande kan förändras

Det kan bli lite stelt och obekvämt mellan dig och din partner efter att ni haft sex första gången. Kanske blev det inte riktigt som ni hade tänkt er och nu vet ni inte riktigt hur ni ska bete er i varandras sällskap. Men ni kan också komma varandra närmare. Efter att ni haft sex kan ni känna ett starkare band till varandra för att ni delat något speciellt. Vilket kan göra att ni känner er kärare i varandra.

Foto: Unsplash/Sharon McCutcheon

 

Läs mer: Sexscener som händer i filmer, men inte i verkligheten
Läs mer: Är du redo för sex?
Läs mer: Sant eller falskt om sex