Allt du behöver veta om orgasmer

Allt du behöver veta om orgasmer

Att komma, att det går för en eller att man får orgasm, kärt barn har många namn. Alla pratar om det, men vad är egentligen en orgasm? Hur känns det, hur länge varar det, och vad händer om du inte får en? Lugn, vi har svaren på dina frågor om orgasmer!

Vad är en orgasm?

När du är upphetsad flödar blodet ut i könsorganet som svullnar. Det gör att musklerna runt könsorganet spänns. Ju närmare orgasmen du kommer desto mer ökar det. När du får orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser. Efter orgasmen slappnar musklerna av och blodflödet blir normalt igen. Då kan du känna dig avslappnad, lugn och trött.

Hur känns en orgasm?

När du får orgasm drar musklerna i underlivet ihop sig i regelbundna rörelser. Det kan kännas som rysningar, darrningar, att det bultar eller rycker i kroppen. Det blir skönare och skönare, känslan blir som starkast och sen släpper det. Det varierar hur starkt och exakt hur en orgasm känns från gång till gång. Ibland känns det jättemycket och ibland bara lite grann.

Hur länge varar en orgasm?

En genomsnittlig orgasm varar fyra till tio sekunder för killar, och upp emot 20 sekunder för tjejer.

Hur får jag en orgasm?

Tvärtemot vad vi får lära oss från filmer så är det ganska vanligt att tjejer inte får en orgasm av bara samlag. Många behöver också stimulera klitoris för att få en orgasm. Det varierar väldigt mycket från person till person vad man gillar, så testa dig fram till vad som funkar för just dig.

Varför får jag ingen orgasm?

Att du inte får orgasm kan bero på en massa olika saker. Kanske är det sättet du har sex på eller personen du har sex med som är problemet? Andra saker som kan påverka är till exempel att du känner dig stressad, spänd, nervös eller trött. Det kan också bero på att du har svårt att helt fokusera på själva sexet. Försök att slappna av och inte tänka på någonting annat än hur sexet känns. Om du bara tänker på att du ska få orgasm är det stor risk att det blir svårare eller inte händer alls.

Vad är multipla orgasmer?

Multipla orgasmer betyder att du får flera orgasmer kort tid efter varandra. Efter en orgasm kan vissa tycka att det känns skönt att fortsätta medan andra tycker att det känns obehagligt. Det är oftast tjejer som får multipla orgasmer.

Foto: Unsplash/Sharon Mccutcheon
Källa: umo.se

 

Läs mer: Det händer i kroppen när du är kär
Läs mer: Sant eller falskt om sex