Är du redo för sex?

Redo för sex?

Sex ska vara härligt, därför att det viktigt att du känner dig helt redo och trygg när du har sex. Om du tvingar dig att göra något du inte är redo för kan du få obehag för sex i framtiden, och det vill du ju inte. Känner du dig osäker? Svara på de här frågorna för att ta reda på om du är redo för sex.

1. Känner du att du vill och är redo för sex?

Om ditt svar är nej: Du ska aldrig känna dig pressad att ha sex, vänta tills du känner dig redo.

2. Känner du dig trygg att visa dig naken?

Om ditt svar är nej: Det är viktigt att du känner dig bekväm med att vara naken om du ska ha sex. Börja med att vara naken när du är ensam och lär dig att gilla din egen kropp.

3. Blir du kåt när du tänker på att ha sex?

Om ditt svar är nej: Det är meningen att du ska bli upphetsad av sex. Om du inte blir det är du nog inte riktigt där ännu och gör bäst i att vänta.

4. Brukar du onanera?

Om ditt svar är nej: När du onanerar lär du dig vad du gillar och inte gillar. Utforska din kropp för att ta reda på vad som funkar för just dig.

5. Har du funderat på att ha sex länge?

Om ditt svar är nej: Om det inte känns helt rätt ska du inte ta ett spontant beslut som du kanske kommer att ångra senare.

6. Har du stenkoll på hur du har säkert sex?

Om ditt svar är nej: Det är väldigt viktigt att du vet hur du skyddar dig och har säkert sex. Läs på vad det finns för alternativ och välj det som känns bäst för dig.

7. Känner du ingen stress över att ”alla andra” har sex?

Om ditt svar är nej: Vi utvecklas alla i olika takt. Bara för att andra har sex ska du inte pressa dig att göra något du inte är redo för. Det är bara coolt att stå upp för sig själv, respektera sin egen kropp och vänta tills du är redo för sex.

8. Är det helt ditt eget beslut att ha sex, utan att någon tjatar och pressar dig?

Om ditt svar är nej: Det är du och bara du som bestämmer när du är redo för sex. Om någon tjatar och försöker pressa dig till att ha sex med dem är de verkligen ingen du borde ha sex med. Vänta på någon som visar dig mer respekt.

9. Litar du på personen du tänker ha sex med?

Om ditt svar är nej: Du ska känna dig trygg när du har sex. Lär er att lita på varandra eller vänta på någon annan som du litar på.

10. Har ni pratat om att ni ska ha sex och vilket preventivmedel ni ska använda?

Om ditt svar är nej: Ett bra tips är att prata om det innan så att det inte sker några missförstånd sen när ni väl börjar.  

11. Har ni hånglat och tagit på varandras kroppar utan att ha sex?

Om ditt svar är nej: Sex är inte bara samlag. Börja med att hångla och ta på varandra för att lära er vad den andra gillar och inte gillar. Njut av att ta det ett steg i taget.

12. Om ni börjar ha sex och du ångrar dig, skulle du våga säga nej då?

Om ditt svar är nej: Du har alltid rätt att säga nej! Även om ni har börjat ha sex och du känner att du inte vill, har du rätt att säga stopp. Du bestämmer över din kropp!

 

Om du svarade ”Ja” på de flesta frågorna

Det verkar som att du känner dig redo och har koll på läget. Även om du svarade ja på alla frågor betyder inte det automatiskt att du är redo för sex. Du måste känna efter själv hur du känner. Om du känner att du är redo, kom ihåg att hångla loss och ha ett långt förspel och glöm inte att skydda er. Lycka till!

Om du svarade ”Nej” på flera frågor eller känner dig osäker

Du är troligtvis inte redo. Vänta tills du känner dig helt redo för sex och låt dig inte stressas av grupptryck eller av någon annan. Du ska ha sex för din skull och ingen annans. Om det är din partner som vill ha sex och du vill göra det för hens skull ska du berätta hur du känner. Antingen respekterar hen det eller så är hen inget att ha. Vänta på någon som är bättre och respekterar dig. Om du vill ha sex för att ”alla andra har det” ska du också vänta tills du själv är redo för sex. Vi utvecklas och mognar i olika takt och kom ihåg att det är coolt att våga stå emot grupptryck och respektera sig själv.

Foto: Unsplash/Alexandra Gorn

 

Läs mer: Sant eller falskt om sex
Läs mer: Det händer i kroppen när du är kär
Läs mer: Bi, gay eller straight – hur vet jag vad jag är?