Bi, gay eller straight – hur vet jag vad jag är?

Bi, gay eller straight ?

Vad betyder det att vara bi, gay eller straight? Och hur ska jag kunna veta vad jag är? Frågorna kring sexuell läggning är många, speciellt om du är tonåring. Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna.

Vilken sexuell läggning du har handlar om vilket kön personerna som du blir kär i och sexuellt attraherad av har. Det är du, och bara du, som måste känna efter hur du känner. Vem blir du kär i och känner dig sexuellt attraherad av? Blir du kär i killar, tjejer eller spelar det ingen roll vad de har för kön?

De tre vanligaste sexuella läggningarna

Heterosexuell
När du blir kär i eller sexuellt attraherad av någon som har ett annat kön än dig kallas det för att vara heterosexuell eller straight.

Homosexuell
När du blir kär i eller sexuellt attraherad av någon som har samma kön som dig kallas det för att vara homosexuell eller gay. Tjejer som gillar tjejer brukar kalla sig för lesbiska och killar som gillar killar brukar kalla sig för bögar.

Bisexuell
När du blir kär i eller sexuellt attraherad av någon oavsett vilket kön de har kallas det för att vara bisexuell. Du blir alltså kär i och sexuellt attraherad av både killar och tjejer.

Det är alltid du själv som bestämmer vad du vill kalla dig. Det är också ditt eget val om du vill berätta för andra vad du känner att du har för sexuell läggning.

Många testar sig fram

Det är helt vanligt att fundera på sin sexuella läggning. Speciellt som tonåringar är det många som är nyfikna på och osäkra på sin sexuella läggning. Många testar sig fram och är tillsammans med personer av samma och annat kön. Och det är helt ok, hur ska man annars veta liksom?

  • Bara för att du tycker att någon av samma kön är snygg betyder det inte att du är gay eller bi. Du kan tycka att någon är snygg utan att vara kär i eller sexuellt attraherad av den personen.
  • Om du har kysst eller haft sex med en person av samma kön byter det inte automatiskt att du är gay eller bi. Det är fritt fram att testa för att ta reda på vad just du gillar.
  • Om du blir kär i en person av samma kön betyder inte det heller att du helt säkert är gay eller bi, kanske du bara blev kär i just den personen?

Det allra bästa är att du inte behöver bestämma dig för en sexuell läggning. Det kan ändras flera gånger under livet. Det är många som har varit heterosexuella hela livet och sen träffar någon av samma kön och blir kära i dem när de är äldre.

Alla är lika mycket värda

Vi på TeenLife tycker att det är viktigt att alla ska känna sig lika mycket värda och att ingen sexuell läggning är bättre eller sämre än någon annan. Därför väljer vi att skriva våra artiklar om kärlek och sex så könsneutrala som möjligt. Så att du ska kunna känna igen dig och ta till dig texten oavsett vilket kön eller sexuell läggning du har.

Källa: umo.se
Foto: Unsplash/Alex Iby

 

Läs mer: Det händer i kroppen när du är kär
Läs mer: Lär dig att kyssas
Läs mer: Sant eller falskt om sex