Bli av med dina finnar!

Alla får vi finnar nu som då. Och även om det är helt normalt är det inte kul med dessa jobbiga små prickar. Här är knepen som hjälper dig att bli av med dina finnar en gång för alla.

Tvätta morgon och kväll

Tvätta ansiktet varje morgon och kväll. Använd inte vanlig tvål i ansiktet, den är för stark för din känsliga hy i ansiktet och kommer bara att förvärra problemet. Köp en produkt som är anpassad efter just din hud och använd gärna ett ansiktsvatten för att återställa pH-balansen. Glöm inte att återfukta ansiktet efteråt.

Sov aldrig med smink

Det är extra viktigt att du tvättar ansiktet innan du går och lägger dig om du har haft smink på dig. Sminket täpper till porerna när du sover, vilket ger dig fler finnar.

En separat handduk

Att använda samma handduk till ansiktet som resten av familjen använder för att torka händerna är ett big no no. All smuts och bakterier som finns i handduk som ni torkat händerna på hamnar annars i ditt ansikte.

Låt huden andas

Vi vet att det här är extra svårt om du har många finnar men försök att vara osminkad så ofta det går. Speciellt nu på sommaren är det viktigt att inte ha ett tjockt lager med smink på dig hela tiden. När du svettas kan porerna täppas till av sminket och orsaka ännu fler finnar.

Återfukta

Visst känns det helt fel att smörja in facet med ansiktskräm om du redan har fet hy? Men sanningen är att om du torkar ut din hy kommer den att producera mer olja för att skydda sig själv från att torka ut. Använd en oljefri ansiktskräm som inte täpper till porerna.

Återfukta inifrån

Många tror att det är en myt att du ska dricka mycket vatten om du vill bli av med dina finnar och ha fin hy, men det är faktiskt sant! Det är bra att förse kroppen med vatten så att du inte blir uttorkad och din hy blir torr.

Rör inte

Vi vet, det är svårt att låta bli att klämma och pilla på finnarna, du vill ju bara bli av med dina finnar! Men problemet blir ofta värre om du gör det. Är finnen inte helt redo eller om du gör det på fel sätt så kan finnen svulla upp och bli dubbelt så stor och röd. Om du ändå känner att du måste klämma se till att tvätta händerna noga. Dina händer blir under en dag fulla av bakterier som hamnar i ansiktet och kan orsaka ännu fler finnar.

Be om hjälp

Om du är osäker på om du har torr, fet eller blandad hy kan du gå till en butik som säljer skönhetsprodukter. Butikspersonalen är ofta utbildade och vet exakt vad det är din hy behöver.

Foto: Unsplash/Joanna Nix

 

Läs mer: Så använder du rätt färg på din concealer