Böckerna du kommer att vilja läsa i sommar

Sommarlovet är till för härlig avkoppling. Och ännu härligare blir det med en bok i handen. Så varför inte byta ut mobilskrollandet mot att läsa en bok i sommar? Här är böckerna du kommer att vilja läsa i sommar!

Artikeln innehåller reklamlänkar.
Om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd för att få handla på nätet.

Kärlek

1. Ingenting och allting

Maddy lider av en extremt ovanlig sjukdom som i princip innebär att hon är allergisk mot världen. På sjutton år har hon aldrig varit utanför huset. Så en dag flyttar den Olly in i huset bredvid. Fascinerade betraktar de varandra från varsitt fönster. Men när de börjar chatta och lär känna varandra inser Maddy att hon måste få träffa honom, vilka riskerna än är. Köp den här.

2. Ceremonin

Om du fick en chans att vinna både kärlek och ett bättre liv, skulle du ta den, även om det innebar att du var tvungen att ompröva allting du tidigare trott på? För trettiofem tjejer är The Selection deras livs chans. De ska få bo i det kungliga slottet, tävla om att vinna prins Maxons hjärta och om att bli Illéas nästa drottning. Köp den här.

3. Till alla killar jag har gillat

I sitt rum har sextonåriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Det är inte kärleksbrev som hon har fått, utan som hon har skrivit själv. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inte meningen att någon annan ska få se dem. Men så en dag är de borta. Postade. Och alla killar som Lara Jean någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Köp den här.

4. När vi möttes

Tessa är en bra tjej med en snygg, pålitlig pojkvän hemma. Hon har mål och ambitioner samt en överbeskyddande mamma som är väldigt mån om hennes bästa. Då möter hon Hardin. Han har rufsigt hår och tatueringar, är piercad och pratar med en kaxig brittisk dialekt… Köp den här.

Mysterier

1. Röd drottning

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, utan efter blod. De silverblodiga är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare. Till sin stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod. Köp den här.

2. Flickan på hotellet

En sjuttonårig flicka har blivit mördad på ett hotellrum i centrala Stockholm. När sextonåriga Alexandra Skarp får höra det kan hon inte låta bli att tillsammans med sina bästa kompisar, Charlie och Bianca, börja nysta i fallet. Det leder dem rakt till hotellet där flickan hittades död och snart är de djupt indragna och kanske närmare förövaren än de önskat. Köp den här.

3. Den unga eliten

Adelina Amouteru överlevde blodfebern. För ett årtionde sedan svepte denna dödliga sjukdom över hennes land. De flesta som smittades dog. Men några av de som överlevt febern sägs ha mystiska och kraftfulla förmågor, och även om deras identiteter förblir hemliga har de kommit att kallas Den unga eliten. Köp den här.

4. En av oss ljuger

Fem elever på Bayview High slår sig ner för kvarsittning. Men bara fyra av dem kommer levande därifrån. Simon dör under kvarsittningen, och det var ingen olycka. Han hade planerat att avslöja smaskiga hemligheter om alla de övriga fyra på sin blogg, vilket gör dem till huvudmisstänkta. För att rentvå sig själva måste de samarbeta, men en av dem ljuger… Köp den här.

Personligt

1. Ibland mår jag inte så bra

På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therése Lindgren an ett svårt ämne. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Hon delar även med sig av tips, som hur du andas dig ur en panikattack och hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj. Köp den här.

2. Min superkraft! Så har jag lärt mig älska min struliga adhd

Här berättar Viktor Frisk om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen, absolut ingen, förstod honom. Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också om allt det positiva som han fått med sig från sina erfarenheter och hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft. Köp den här.

3. Jag är inte perfekt, tyvärr

”Varje dag känner jag ett ansvar över att vara en perfekt ung kvinna. Det betyder i stora drag att jag ska vara perfekt på alla sätt som det går att vara perfekt på och inom alla områden.” Boken är en kombinerad dagbok och självhjälpsbok och beskriver hur krav och perfektionism i dagens samhälle bidrar till en växande stress och oro hos unga kvinnor och vilken del sociala medier har i det hela. Köp den här.

4. Så lärde jag mig att älska min kropp

När Linda-Marie Nilsson lade upp en bild på sig själv i bikini blev det en världsnyhet. Kroppsaktivismen eller kroppspositivismen handlar om att alla har rätt till sin kropp och om att vara nöjd med sin kropp som den är, trots samhällets skeva ideal. Köp den här.

Livet

1. Golden Boy

Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär bland vännerna och tjejernas drömkille. Men Max håller sig utanför, går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har nämligen en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller. Köp den här.

2. Sedan du försvann

Precis innan det som skulle bli den mest episka sommaren någonsin försvinner Emilys bästa vän Sloane. Allt hon lämnar kvar är en Att göra-lista med tretton Sloane-aktiga uppdrag som Emily normalt aldrig skulle fått för sig att göra. Men tänk om uppdragen kan hjälpa henne att återfinna sin bästa vän? Köp den här.

3. Godnattsagor för rebelltjejer

Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut? Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar. Köp den här.

4. Falafelflickorna

I centrum står flickan Hawa, som snart ska börja högstadiet. Hon lever för sin stora dröm: att en dag komma in på polishögskolan. Under sommaren startar Hawa en liten detektivbyrå och får snabbt två svåra fall att lösa: klasskompisen som ska giftas bort mot sin vilja och flickorna som är kära i varandra men hotas till livet av den ena flickans pappa. Köp den här.

Foto: Unsplash/Thought Catalog

Läs mer: 7 peppande böcker du bara måste läsa
Läs mer: 8 saker du kan göra när du har tråkigt