De 6 vanligaste frågorna om bröst

De 6 vanligaste frågorna om bröst

De är för små, de är för stora, de är olika stora. De kliar och gör ont. Det finns väl ingen annan del på tjejers kroppar som ger så mycket ångest och funderingar som brösten. Därför har vi svarat på de vanligaste frågorna om bröst.

De gör ont

Det är vanligt och helt normalt att brösten är ömma och gör ont ibland. Den vanligaste orsaken är att brösten helt enkelt växer och utvecklas och att det är en typ av växtvärk du känner. En del har ömma bröst dagarna runt ägglossning och mens. Det är kroppens hormoner som gör att det gör ont och det är inget att oroa sig över. Du kan också få ont i brösten om du använder ett preventivmedel som innehåller hormoner. Det brukar gå om efter ett tag när kroppen har vant sig vid preventivmedlet. Om det inte gör det kan du testa att byta till ett annat preventivmedel.

De kliar

När brösten kliar beror det oftast på att de är för torra. Det brukar bli bättre om du smörjer in dem med en återfuktande kräm. Smörj in dig på kvällen innan du går och lägger dig och sov utan pyjamas på överkroppen. Du kan också testa att inte använda kläder som skaver mot bröstvårtorna. Använd då en lite tjockare bh som skydd mellan bröstvårtorna och kläderna.

De ser inte ut som andras

Det finns inga bröst som ser exakt likadana ut. De kan vara stora, små, runda, spetsiga, fasta och hängiga. De kan ha utstående eller indragna bröstvårtor. De är alla lika normala och fina på sitt sätt. Det du kan göra är att bestämma dig för att du gillar dem precis som de är. För att göra det lättare kan du leta reda på bilder av kändisar som har samma form på sina bröst som du. För ja, de har också alla olika former på sina bröst.

Bröst former

De är för små

Det är väldigt vanligt att tonåringar tycker att deras bröst är för små. Brösten växer under hela puberteten och en del har inte växt klart före de är 18-20 år. Så lugn, de kommer troligtvis att växa mer. Du kan välja att se det som en fördel att ha små bröst. De är inte tunga och eftersom du inte behöver det där extra stödet kan du använda tunna spetsbh:ar som de med stora bröst inte kan använda. Eller helt enkelt välja att inte använda någon bh alls. Om du ändå vill ge intrycket av att du har större bröst kan du köpa en push-up bh. De ”trycker” upp brösten och har oftast tjockare vaddering så det ser ut som att du har större bröst än du egentligen har. Här kan du läsa hur du hittar rätt bh-storlek.

De är för stora

Att ha stora bröst är inte alltid så lätt det heller. Stora bröst kan göra så att du får ont i nacken, ryggen och axlarna på grund av deras vikt. Det första du kan göra är att köpa en bh som ger dig riktigt bra stöd. Gå till en butik där de säljer bh:ar och be om hjälp. Det är inte pinsamt att be om det, det är faktiskt deras jobb att hjälpa dig. Om inte det hjälper kan du gå till vårdcentralen och prata med en läkare. Man kan göra en operation för att minska brösten så att man inte behöver ha ont hela tiden.

De är olika stora

Även om vi hela tiden matas med bilder av bröst som är exakt samma storlek så är det väldigt sällan de är det. Speciellt under tiden när brösten fortfarande växer. Det beror på att dina bröst växer i olika snabbt. När brösten har vuxit färdigt brukar de bli ungefär lika stora. Men inte ens då kommer de att vara exakt lika stora, de är ju faktiskt två helt olika bröst. Om det är stor skillnad mellan dina bröst när du har växt färdigt kan du genomgå en operation där du förminskar/förstorar ett av brösten för att få dem mer lika varandra.

Foto: Unsplash/Annie Spratt
Illustration: Privat

 

Läs mer: Så hittar du rätt bh-storlek
Läs mer: Vanligaste frågorna om mens