De vanligaste underlivsproblemen i sommar

Underlivsproblem i sommar

De flesta tycker att sommaren är helt underbar. Men en kroppsdel som inte mår lika bra under sommaren är ditt underliv. Vi har listat sommarens vanligaste underlivsproblem och hur du kan lösa dem.

Bada när du har mens

Det är många som inte vill bada när de har mens. Men du behöver inte avstå från att ta en svalkande bad bara för att du har mens. Använd en tampong så går det hur bra som helst. Var noga med att byta tampong precis innan och efter du badat. Om du inte byter innan blir tampongen snabbt fylld och kan börja läcka. Och om du inte byter efter är det lätt hänt att du får underlivsproblem så som infektioner och irritationer i snippan. Tampongen kan nämligen dra till sig bakterier från vattnet som du sen får in i snippan och kan leda till att du får infektioner.

Skavsår i underlivet

Under varma dagar är det skönt att ha luftiga kjolar på sig. Men mindre skönt blir det om du får skavsår på insidan av dina lår. Eller att trosornas kant gnuggar mot ditt underliv och ger dig skavsår där du verkligen inte vill ha skavsår. Det lättaste sättet att undvika skavsår är att ha boxertrosor med långa ben. Leta efter boxertrosor som är tunna och i bomull så mår ditt underliv som bäst.

Skavsår av bindan

När det är varmt och du svettas och bindan gnuggar mot underlivet kan du lätt få skavsår. Efter någon dag kan det kännas som att bindan är gjord av sandpapper, aj, aj, aj! Om du kan använda tampong är det den lättaste lösningen på problemet. Men om du inte kan eller vill använda tampong kan du försöka ge ditt underliv en paus från bindan genom att vara helt utan en stund när du är hemma. Om du inte blöder så mycket kan du vika ihop lite toapapper i trosorna. Du kan också testa att duscha med kallt vatten precis där du har skavsåren för att lugna ner området.

Röda kliande prickar

När bikinibyxorna och baddräkterna åker fram är det många som väljer att raka sin bikinilinje. Det kan tyvärr leda till att du får röda kliande prickar där istället. Se till att alltid raka medhårs med ett nytt och rent rakblad. Och använd rakgel som är speciellt anpassat för intimrakning. Efter att du har rakat dig kan du smörja in dig med barnolja eller aloe vera för att lugna ner huden.

Gör ont när du kissar

Om det svider när du kissar och du måste kissa oftare än du brukar kan du ha fått en urinvägsinfektion. Det är en vanlig sommarplåga som oftast beror på att du haft våta badkläder på dig. Det är viktigt att du alltid tar av dig de våta bikinibyxorna eller baddräkten när du kommer upp ur vattnet. Byt om till trosor och shorts eller kjol, eller ha flera par badbyxor med dig när du åker och badar.

Det kliar och luktar

Om det kliar och luktar konstigt i ditt underliv kan du ha fått en svampinfektion. Det kan du få om du har badat i saltvatten eller fått in bakterier i underlivet när du badat. Skölj alltid av underlivet med rent kranvatten (använd ingen tvål) efter att du har badat och ta på dig torra kläder. En annan vanlig orsak till att du får svamp är att ditt underliv inte får någon luft. När du svettas och använder material som inte andas är det lätt hänt att du får en svampinfektion. Använd bomullstrosor och sov utan trosor så ofta du kan. Om det kliar och luktar och gör ont och du har haft oskyddat sex kan du ha fått en könssjukdom. Gå till en ungdomsmottagning för att kolla upp det.

Foto: Unsplash/Amy Humphries

 

Läs mer: Snipp-problem
Läs mer: Vanligaste frågorna om mens