Det händer i kroppen när du är i puberteten – del 1

Det händer i kroppen när du är i puberteten – del 1

Det är mycket som händer i kroppen när du är i puberteten. Din kropp får ny form, du får hår på nya ställen och ditt hår och din hy förändras. Vi har listat de vanligaste sakerna så att du får lära dig vad som händer och varför.

Det är mycket som förändras när du är i puberteten. Därför har vi delat upp det i två delar. Den första delen handlar om allt som händer i kroppen. Vi har valt att fokusera på vad som händer i tjejkroppar eftersom vår målgrupp mest består av tjejer. Här kan du läsa del 2, som handlar om känslorna och humöret under puberteten.

I puberteten förändras kroppen från barn till vuxen. Det vanligaste är att man kommer i puberteten någon gång när man är mellan 8 och 13 år, men det varierar mycket från person till person. Du kan inte själv styra och ändra på något för att komma i puberteten tidigare eller senare. Hela puberteten brukar ta mellan 4 och 6 år och alla utvecklas i olika takt.

Det händer i kroppen när du är i puberteten

Du får fetare hår

Under puberteten kan håret på huvudet bli fett snabbare. Det är för att talgkörtlarna där börjar producera mer fett. Här kan du läsa hur du kan göra för att få mindre fett hår.

Du får fet hy och finnar

Det är inte bara håret som blir snabbare fett, utan också huden. Här är det också talgkörtlarna som börjar producera mer fett. Du kan då bli glansig i ansiktet, oftast i pannan och på näsan. När huden börjar producera med fett än nödvändigt kan du få finnar och pormaskar. En del får även finnar och pormaskar på ryggen och bröstet. Här kan du läsa om olika knep hur du kan bli av med dina finnar.

Du får bröst

Att brösten börjar växa är ofta det första tecknet på att en tjej är i puberteten. De kan först kännas som skarpa små knölar bakom bröstvårtan. De kan klia och vara ömma när de växer, och det är helt normalt och inget att oroa sig över. Här kan du läsa mer om brösten om du vill.

Du får hår och svett under armarna

När du är i puberteten får du mer hår på kroppen. Du får hår under armarna och en del får också mer hår på armarna. Du börjar också svettas mer och svetten ändrar lukt. Det kan vara bra att börja tvätta dig under armarna på morgonen och använda deodorant. Här kan du läsa mer om svett.

Du får bredare höfter

En del tjejer får bredare höfter och större lår när kroppen börjar förvandlas till en kvinnokropp. En del växter så snabbt att de får små strimmor i huden som kallas hudbristningar. Det beror på att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. De bleknar och försvinner oftast med tiden.

Ditt underliv ändrar utseende

Det som ändras mest under puberteten är ditt underliv. Det kan ändra färg och storlek och blygdläpparna blir kraftigare och mörkare. Du kan även få små prickar och knottror. Det är talgkörtlarna som börjar synas och det är helt naturligt och ofarligt. Du får även hår, så kallat könshår, utanpå snippan och ut mot ljumskarna och upp mot magen. Om du vill läsa mer om snippan kan du göra det här.

Du får flytningar och mens

I puberteten börjar du få flytningar. Det märker du genom att det blir lite gulvitt i trosorna. Flytningarna är till för att slemhinnorna i snippan ska hållas fuktiga och att de håller snippan ren och skyddar mot infektioner, bra va? En tid efter att du fått flytningar kan du börja få mens. Det är vanligt att du får lite brunaktiga flytningar innan du får din första mens. Det är kroppen som talar om för dig att mensen är på väg. När du fått mens betyder det att du är könsmogen och har ägglossning och kan bli gravid. Vill du lära dig mer om mens? Då kan du göra det här.

Du blir längre

Din kropp ändrar inte bara form så att du får ett mer vuxet utseende med bröst och höfter, det är också väldigt vanligt att man hamnar i en tillväxtspurt. En del växer flera centimeter på bara några månader.

Du får hår på benen

Du kan också få hår på benen när du är i puberteten. Oftast så växer håret mest på underbenet (under knät). En del väljer att raka eller vaxa bort håret, men det är helt upp till dig själv hur du vill göra.

Foto: Unsplash/Joanna Nix
Källa: umo.se

 

Läs mer: Så gör du för att få mindre fett hår
Läs mer: Bli av med dina finnar!
Läs mer: De 6 vanligaste frågorna om bröst
Läs mer: Så förhindrar du att du svettas
Läs mer: Snipp-problem
Läs mer: Vanligaste frågorna om mens