Det händer i kroppen när du är i puberteten – del 2

Det händer i kroppen när du är i puberteten – del 2

Det är mycket som händer i kroppen när du är i puberteten. Du får en massa nya känslor och ditt humör åker berg- och dalbana. Vi har listat de vanligaste sakerna så att du får lära dig vad som händer och varför.

Det är mycket som förändras när du är i puberteten. Därför har vi delat upp det i två delar. Den första delen handlade om allt som händer i kroppen, du kan läsa den här. Vi har valt att fokusera på vad som händer i tjejkroppar eftersom vår målgrupp mest består av tjejer. Här kommer del 2, som handlar om känslorna och humöret under puberteten.

I puberteten förändras kroppen från barn till vuxen. Det vanligaste är att man kommer i puberteten någon gång när man är mellan 8 och 13 år, men det varierar mycket från person till person. Du kan inte själv styra och ändra på något för att komma i puberteten tidigare eller senare. Hela puberteten brukar ta mellan 4 och 6 år och alla utvecklas i olika takt.

Du får humörsvängningar

När du är i puberteten händer det mycket med kroppen, både fysiskt och psykiskt. Alla nya förändringar kan kännas förvirrande och påverka humöret. Hormonerna gör också att humöret kan ändras väldigt snabbt. Det är vanligt att du är glad en minut och börjar gråta nästa. Du kan bli lättirriterad och arg snabbt. Det kan hjälpa att börja skriva ner vad som hände när du blev ledsen eller arg. Fundera på om du kan göra något åt det som gjorde dig ledsen, var det en förälder som hade för höga krav på dig eller en kompis som sa något elakt? Kanske du kan prata med dem och berätta hur du känner? Ibland kan det vara skönt att få prata med någon om allt som händer. Om du känner att du vill prata med någon kan du till exempel gå till skolsköterskan, skolkuratorn eller en ungdomsmottagning. Det är också viktigt att du tar hand om dig själv just nu, se till att äta och sova ordentligt och gör saker du mår bra och blir glad av. Här får du några tips på saker som snabbt får dig på bättre humör.

Du får PMS

Dagarna innan och under mensen kan ditt humör variera extra mycket. Du kan bli nedstämd och plötsligt börja gråta helt utan orsak, det kallas för PMS. PMS är inget farligt men det kan vara jobbigt. Ett bra knep är att skriva ner när du hade din senaste mens och räkna ut när du ska ha nästa. På så sätt kan du se när du kommer att ha PMS och det kan kännas lättare om du vet vad dina humörsvängar beror på och att det kommer att gå över.

Du känner dig extra kär

Precis som alla andra känslor, förstärks känslorna när du är kär just nu. Du kan känna dig så kär att du knappt kan andas och bli kär i en ny person nästan dagligen. Det är helt normalt och igen är det dina hormoner som är orsaken bakom det. Försök att bara slappna av och njuta av den härliga känslan av att vara kär.

Du blir kåt

När du blir könsmogen (när du fått ägglossning och mens) börjar du oftast tänka mer på sex och bli kåt. Det är för att du nu kan bli gravid och det är kroppens sätt att locka dig till att ha sex så att du ska föröka dig. Glöm inte att använda preventivmedel om du bestämmer dig för att ha sex, du vill inte bli gravid ännu på flera år. Det är väldigt vanligt att man börjar onanera nu, det är inget att skämmas över utan det är bara bra att du lär dig vad du gillar och inte gillar.

Foto: Unsplash/Ian Dooley
Källa: umo.se

 

Läs mer: Det händer i kroppen när du är i puberteten – del 1
Läs mer: 13 knep som hjälper dig att sova bättre
Läs mer: Vilket preventivmedel passar dig bäst?
Läs mer: Dissa dina höga krav på dig själv