Dissa dina höga krav på dig själv

Dissa dina höga krav på dig själv

Samhället matar oss med att vi ska vara bäst på allt, ha de bästa betygen, vara omtyckt av alla och göra massa roliga saker hela tiden. Samtidigt ska vi ju självklart se helt perfekta ut också. Inte konstigt att fler och fler unga mår dåligt och blir utbrända. Har du för höga krav på dig själv? Vi hjälper dig med hur du kan lätta på kraven och bli snällare mot dig själv.

Du måste ha högsta betyg i allt

Visst är det bra att ha som mål att få bra betyg, men du ska inte offra din hälsa för det. Du kommer inte att kunna få högsta poäng i varje prov. Om det går dåligt i ett prov får du bara acceptera att det inte gick så bra den här gången. Om du pressar dig själv för hårt och kräver att du ska prestera på topp hela tiden kommer du inte att orka. Dessutom kan du få en blackout när du väl ska skiva provet om det är för mycket press. Har du pluggat och var så förberedd som möjligt, så gjorde du ditt bästa. Och ingen kan kräva att du gör mer än ditt bästa, inte ens du själv.

Du vill vara populär

Drömmer du om att vara skolans populäraste med hur många vänner som helst? Visst är det bra att vara omtyckt men det viktigaste är att ha äkta vänner. Det är ingen tävling där den som känner flest personer eller har flest följare på Instagram vinner. Ofta kan de som är populära känna sig rätt ensamma. De har massor av folk runt sig men ingen som verkligen bryr sig och lyssnar. Dessutom får de som är populära utstå mycket mer hat. Alla har en åsikt om dem för att de hörs och syns. Om du tänker efter, vad skulle du hellre ha, några få äkta vänner eller många ytliga?

Du vill vara perfekt på sociala medier

Lägger du ner en massa tid på att få till den perfekta selfien? Och lika mycket tid på att redigera den innan du lägger upp den på sociala medier? Raderar du den sen om den inte får tillräckligt många likes? Sociala medier är väldigt roligt, men det kan skapa en massa press och stress också. Mycket av det du ser är iscensatt och oäkta. Influencers vill ge bild av att de lever ett perfekt liv, utan måsten. Men de väljer bara att visa upp den sidan, ingens liv är perfekt hela tiden. Fundera på varför du känner att du vill visa upp ett perfekt liv? Vill du ha bekräftelse? Känner du dig omtyckt om du har många följare? Drömmer du om att bli nästa stora influencer? Släpp på pressen och ha roligt istället, vad gör det om det inte är helt perfekt? Bjud dina följare på något unikt, nämligen dig!

Dissa dina krav

Du är inte nöjd med ditt utseende

Åh, vad vi önskar att alla skulle bli snällare mot sig själva om sitt utseende. Det finns ingen som är helt nöjd med sitt utseende. Alla har vi dagar när vi känner oss rätt nöjda, och dagar när vi vill gråta när vi tittar oss i spegeln. Vi matas konstant med bilder av supersnygga personer. Men de bilderna är hårt redigerade, de ser inte så perfekta ut i verkligheten. Även modeller och influencers har delar de inte tycker om med sitt utseende. Men de har lärt sig vilka vinklar som funkar och redigerar sina bilder. Fokusera på det du tycker om med ditt utseende och försök att ignorera och acceptera det du inte gillar. Skriv snälla saker om dig själv på spegeln så att det är det du matas med varje gång du ser dig själv. Om någon på sociala medier får dig att må dåligt, avfölj den personen! Och följ bara personer som peppar dig istället. Om du känner att allt på sociala medier får dig att må dåligt, ta en paus från det. Ta en paus från alla sociala medier en hel vecka och se hur mycket bättre du mår.

Du vill vara bäst på allt hela tiden

Är precis allt en tävling för dig? Blir du besviken på dig själv om någon är bättre än dig? Det är helt orimligt att ha så höga krav på sig själv. Det är omöjligt att vara bra på precis allt. Du är bra på några saker och inte så bra på andra. Du måste lära dig att acceptera det och tycka att det är helt ok. Annars kommer du köra slut på dig själv. Skulle du ha samma krav på din bff? Nej, så kom igen, var lite schysst mot dig själv.

Du hinner inte göra allt roligt

Lider du av FOMO – fear of missing out? På sociala medier ser du hur roligt alla andra verkar ha det medan du själv måste vara hemma och plugga. Det verkar som att vissa personer inte har några måsten alls och har all tid i världen att göra roliga saker. Hur du än gör kommer dygnet alltid att ha 24 timmar och du kommer att behöva sova 8-9 av dem för att må bra. Om du vill lägga till något roligt måste du ta bort något. Om du till exempel vill hänga med dina kompisar på kvällen måste du välja bort att sträckkolla på din favoritserie. Skriv ner allt du skulle vilja ha tid att göra. Och lägg dem sen i nummerordning enligt hur viktigt det är för dig att du gör just den saken. Då kanske du ser att något som du vill göra inte alls är viktigt för dig. Och då kan du stryka den saken från listan. Ett annat tips är att du skriver upp allt du lägger din tid på varje dag i en vecka. Då ser du bättre vad du egentligen lägger din tid på och eventuellt kan ta bort. Kom ihåg att planera in att vila också. Och att du inte kan ta bort är sömn och läxor/plugga på prov.

Foto: Unsplash/Allef Vinicius

 

Läs mer: Öka självförtroendet med en powerpose
Läs mer: Bli lyckligare med hundens livsråd
Läs mer: 5 tips för bättre självkänsla