Få helgen att kännas längre

Få helgen att kännas längre

Längtar du alltid efter helgen men tycker att den swishar förbi alltför snabbt? Känns det som att det bara är fredagskväll, och boom, måndagsmorgon? Här är fyra knep som hjälper dig att maxa helgen så att du får ut så mycket som möjligt av den, och får helgen att kännas längre.

Ät frukost utan stress

Till skillnad från vardagar kan du nu låta frukosten ta tid. Duka upp en riktigt lyxfrukost med godsaker som du inte hinner äta innan du ska iväg till skolan. Ta med frukosten tillbaka till sängen och sätt dig och ät i lugn och ro framför din favoritserie. Njut av din lediga tid och låta frukosten ta lång tid.

Gör nya saker

Om du inte har planerat vad du ska göra över helgen blir det lätt att du bara lämnar framför Youtube. Du kommer inte igång och plötsligt har halva dagen gått utan att du har fått någonting gjort. Forskare har kommit fram till att om du alltid gör samma sak känns det som att tiden går fortare. Men om du istället gör något du inte brukar göra känns det som att helgen har varit innehållsrik och längre. Så det viktigaste att göra om du vill få helgen att kännas längre är att göra saker som du inte brukar göra. Skippa att göra samma saker som du brukar göra på vardagarna och hitta på något roligt med dina vänner istället. Det behöver inte vara så stora förändringar, det kan räcka med att ni hänger på ett nytt ställe. Eller varför inte ta helgen på dig att lära dig något nytt? Det finns massor av tutorials på Youtube som lär dig att göra allt från att spela gitarr till att redigera bilder i photoshop.

Dela upp dina måsten

Brukar du spara alla dina måsten till helgen? Om du städar ditt rum och gör alla dina läxor på helgen försvinner lätt åtminstone en halv dag till tråkiga sysslor. Försök istället att göra dem en vardag efter skolan. Gör dina läxor samma dag som du får dem istället för att göra dem på söndag. Om du tycker att det blir för mycket att göra allt på en kväll kan du dela upp det och göra lite per kväll. Plocka upp och torka damm en kväll och dammsuga en annan. På så sätt får du mer tid att göra exakt vad du vill på helgerna. Om du ändå har något du måste göra på helgen kan du lyssna på musik, din favoritpodd eller ha på din favoritserie samtidigt som du viker in alla dina kläder i garderoben eller torkar damm. Om du har läxor som du måste göra på helgen funkar det bäst om du stänger av tv:n och lägger bort mobilen så att du kan fokusera 100% på pluggandet. När du håller på med andra saker samtidigt och konstant blir avbruten tar det mycket längre tid.

Var ego

Helgen är till för återhämtning. Om du har haft en stressig vecka och känner att du måste få vila, är det just det du ska göra. Skippa hänget med dina vänner och ta en promenad i naturen istället. Eller varför inte ta dig tid att läsa den där boken du så länge velat läsa. Lyssna på din kropp och gör det just du mår bra av.

Foto: Unsplash/Simon Maage

 

Läs mer: Så får du mer tid till att göra roliga saker
Läs mer: Knepen som gör det roligare att plugga
Läs mer: 8 saker du kan göra när du har tråkigt