Hitta nya vänner

Hitta nya vänner

Det är vanligare än du tror att känna sig ensam och utanför. Och det är inte alltid så lätt att hitta nya vänner, speciellt om du är blyg. Så hur gör man för att hitta nya vänner? Här är några tips som kan hjälpa dig på traven.

Tips

– Hitta någon som har samma intressen som du. Tycker du om att spela fotboll eller att dansa? Gå med i en grupp som gör det du gillar att göra. Eller försök att hitta någon som tycker om samma artister och influencers. Då är det lättare att ta kontakt och ni har något att prata om i början och slipper pinsamma tystnader.

– Le och ha ögonkontakt. Om du tänker efter, dras du mer till människor som ser sura ut och tittar ner i marken, eller människor som är glada och tittat dig i ögonen?

– Ge komplimanger. Vem tycker inte om att få komplimanger liksom? Säg att hens kläder eller hår är fint eller hur bra hen är på något.

– Visa att du vill lära känna hen. Vi tycker alla om att få uppmärksamhet och att prata om oss själva. Så ställ frågor och lyssna uppmärksamt på vad hen svarar.

– Be om hjälp. Ett lätt sätt att ta kontakt med någon är att be dem hjälpa dig med något. Det kan till exempel vara en läxa.

– Hör av dig. Visst kan det kännas tråkigt om det alltid är du som hör av dig. Men om du har hittat någon du vill vara vän med kan det vara värt att svälja din stolthet i början. Efter ett tag kommer hen förhoppningsvis att förstå vilken härlig person du är och börja höra av sig lika ofta.

– Var modig. Visst, det här är inte så lätt men testa att bara gå fram till någon och säg ”Hej”. Tänk ut lite frågor innan du går fram så att du inte står där helt tyst sen. Vad är det värsta som kan hända? Att det blir en pinsam tystnad? Då kan du bara gå därifrån igen och låtsas som att det aldrig har hänt.

– Kolla om någon annan är ensam. På rasterna kan du kolla om du ser att någon annan är ensam. Hen kommer säkert att bli jätteglad om du går fram och börjar prata med hen. Vem vet, kanske ni har hur mycket som helst gemensamt när ni väl börjar prata?

 

Online

Det blir mer och mer vanligt att man hittar vänner för livet online. Om du är blyg kan det vara ett lättare sätt att ta kontakt med någon.

Om det är någon du redan känner lite ytligt och vill bli bättre vän med kan du till exempel gilla och skriva snälla kommentarer på hens bilder på Instagram. Sen efter ett tag kan du börja chatta eller skriva privata meddelanden med hen. Det är lättare att ta kontakt IRL om ni har pratat online först.

Om du vill hitta helt nya vänner kan du gå med i olika forum eller grupper online. Det kan till exempel vara en grupp som handlar om ditt favoritband eller favoritspel. Eftersom ni då båda redan har ett gemensamt intresse är det mycket lättare att börja skriva till varandra. På det här sättet är det också lättare att hitta vänner som du faktiskt vill vara vän med eftersom ni har samma intressen, istället för att ni bara är vänner för att slippa vara ensamma så som det ibland kan bli IRL.

Har du några tips på hur man kan göra för att hitta nya vänner? Kommentera gärna så kanske du kan hjälpa någon annan.

Foto: Unsplash/Alexis Brown

 

Läs mer: 5 tips för bättre självkänsla
Läs mer: Så blir du snabbt på bättre humör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *