Kan jag bada med smink? Och fem andra beautyfrågor du har under sommaren.

Bada med smink

Det här med sommar, sol och smink kan vara rätt klurigt. Kan jag verkligen bada med smink? Och hur gör jag för att inte sminket ska rinna av mig när jag svettas? Vi har tagit reda på svaret på de vanligaste beautyfrågorna du har under sommaren.

Det absolut bästa är att våga vägra smink under sommaren. Låt huden vila från alla produkter och använd bara ett återfuktande solskydd. Det är lätt hänt att sminket ändå bara rinner av i värmen och ser ofräscht ut. Du får även lätt sämre hud eftersom sminket och svetten täpper till porerna. Men smink är ju också så roligt… Så om du ändå vill sminka dig har vi svaret på sommarens vanligaste beautyfrågorna här.

Kan jag bada med smink?

Det kan faktiskt vara både bra och dåligt att bada med smink. Om sminket är vattenfast och innehåller spf kan det hjälpa din hud. Men om sminket sen torkar på ditt våta ansikte kan det orsaka irritation och bakterier, säger Jeanette Graf, som jobbar som dermatolog i New york, till Hellogiggles. Med andra ord kan du bada med smink så länge du tvättar ansiktet noga efter badet.

Är det farligt att sola med smink?

Om ditt smink innehåller spf är det inte direkt farligt att sola med smink på. Men tänk på att du kan få en fläckig solbränna i ansiktet. Du kan även få sämre hy eftersom sminket blandat med svett kan irritera din hy och täppa till porerna, vilket ger dig mer finnar.

Hur får jag sminket att hållas kvar?

När det är uppemot 30 grader ute är det rätt svårt att få sminket att hållas på plats. Men det finns några knep som kan hjälpa. Börja med att använda en bra primer. Satsa sen på vattenfasta produkter, speciellt mascaran så att du slipper se ut som en panda om du svettas eller badar. Byt också ut dina torra produkter mot krämiga. När svett och puder blandas blir det lätt kakigt och lägger sig i veck.

Hur blir jag mindre flottig?

Hur skönt är det att gå runt och känna som att man har ett helt smörpaket i ansiktet? Det viktigaste är att du har ett oljefritt, lätt och matt-görande solskydd. Se också till att inte torka ut huden. Visst känns det fel att smeta på hudkräm när du redan är flottig, men sanningen är att om din hy torkas ut producerar den bara med fett för att skydda sig själv. Om du sminkar dig så ska du använda en så lätt bas som möjligt. Ta en paus från tjocka foundations och kör på BB creams, CC creams och mineralsmink istället. Om du vill kan du använda ett tunt laget av transparent puder.

Måste jag använda solskydd?

Svar: Ja! Om du skippar solskyddet finns det inte bara risk att du bränner dig och få hudcancer, du kan också få soleksem. Soleksem är små röda kliande prickar och är jobbiga att bli av med. Så gör det till en vana att alltid smörja in ditt ansikte med solskydd så slipper du röd näsa, flagnande hy och små röda prickar.

Varför får jag fler finnar under sommaren?

Det är många som får fler finnar under sommaren. Det finns tre vanliga orsaker: 1. Ditt smink täpper till porerna. Testa att vara utan smink några dagar och se om det blir bättre. 2. Du tvättar dig inte tillräckligt bra. På sommaren är det extra viktigt att tvätta ansiktet ordentligt innan du går och lägger dig. Dagens svett och solkräm kan täppa till porerna om det inte tvättas bort på kvällen. 3. Det är möjligt att det är ditt solskydd som orsakar det. Vissa solskydd är helt enkelt för feta och täpper till porerna, vilket kan ge dig fler finnar. Testa att köpa ett solskydd som är anpassat för ansiktet, lättare i konsistensen och är oljefritt.

Foto: Unsplash/Haley Phelps

 

Läs mer: Sola säkert i sommar
Läs mer: Bli av med dina finnar!
Läs mer: Skydda ditt hår i sommar