Knepen som gör det roligare att plugga

Knepen som gör det roligare att plugga

Är du skoltrött och har tappat motivationen till att plugga? Med de här knepen kan du göra det roligare att plugga, så att du orkar de sista veckorna tills du får en välbehövlig paus över jullovet.

Sätt upp mål

Det är väldigt svårt att hitta motivationen till att göra något om den enda orsaken till att du gör det är för att du måste. Hitta vad som är ditt mål med att plugga. Om du inte kommer på något, är att du vill ha bättre betyg så att du kommer in på din drömutbildning, ett bra mål att ha. Försök att fokusera på det du kommer att få sen istället för hur mycket du måste göra just här och nu.

Fokusera

Stäng av tv:n och lägg bort mobilen så att du kan fokusera 100% på pluggandet. Du kan också be din familj att inte störa dig under tiden du pluggar. När du håller på med andra saker samtidigt och konstant blir avbruten tar det mycket längre tid. Så en läxa som nu tar två timmar att göra kanske bara tar en halv timme om du verkligen fokuserar. Tänk så mycket mer fritid du kommer att få!

Dela upp pluggandet

När du ska plugga inför ett prov är det inte bäst att sitta och plugga i flera timmar i streck. Din hjärna kommer inte att orka ta in så mycket information på en gång och du kommer inte att komma ihåg vad du har läst. Det är bäst att plugga ca. 20 minuter åt gången och sen ta en paus, innan du pluggar 20 minuter igen. Du lär dig ännu bättre om du sammanfattar det du precis har läst innan du fortsätter.

Belöna dig själv

Det blir mycket roligare att plugga om du får belöningen direkt. Om du har mycket att läsa kan du sätta en post-it lapp, där det står vad du får göra när du kommit dit, på var 10:e sida. Det kan till exempel vara att du får äta godis eller se senaste videon som din favorit-Youtuber satt upp.

Just do it

Om du gör en läxa direkt du får den slipper du gå runt och tänka på den. Även om den ska lämnas in om två veckor så går du runt och funderar på den tills du gör den. Om du gör den direkt så slösar du ingen extra tid och energi på den.

Roligare att plugga

Motivera med kreativitet

Använd snygga block och pennor för att peppa dig till att plugga. Gör ditt skolmaterial till ögongodis med fina färger på dina anteckningar. Du kan också använda olikfärgade tejper för att skapa mönster. Eller varför inte klä in dina böcker med snygga bilder på dina idoler? Det finns massor av videor på instagram och youtube om du behöver inspiration.

Ha en speciell plats

Skapa en mysig plats där du pluggar. Här är det samma sak som med grejerna. Hitta fina saker som motiverar dig. Kanske du kan inreda så att du känner dig som en riktig boss när du sitter och pluggar? Varför inte ha en skylt som det står Girl Boss på, som på stora bilden i den här artikeln?

Få koll på läget

Skriv ner allt du ska göra, och när du ska göra det. Precis som med att göra läxorna direkt, slipper du slösa tid och energi på att fundera på allt du måste göra. Och dessutom slipper du oron över att du ska glömma något viktigt.

Hitta din pluggstil

En del tycker om att plugga med andra, medan en del pluggar bäst själva. Några tycker att de pluggar bättre när de har på musik i bakgrunden och andra vill att det ska vara helt tyst. Lär du dig bäst om du läser, skriver ner det du läst, eller blir förhörd muntligt? Prova dig fram till det som funkar bäst för dig.

Plugga med en vän

Allt blir roligare om man gör det med sina vänner. Testa att plugga tillsammans och sen förhöra varandra. Om det är något som en av er inte förstår kan ni också hjälpa varandra.

Foto: Unsplash/In Bossmode, Arnel Hasanovic, Estee Janssens & Lagerhaus

 

Läs mer: Skolsakerna som fixar snyggaste skolstarten – Veckans vill ha
Läs mer: Dissa dina höga krav på dig själv