Knepen som håller dig frisk i höst

Knepen som håller dig frisk i höst

Hösten kan vara mysig men det är också förkylningssäsongen. Det är rätt svårt att undvika att bli förkyld. Men det finns faktiskt saker du kan göra för att hjälpa kroppen på traven. Här är knepen som håller dig frisk i höst.

Tvätta händerna

Väldigt enkelt men det glöms tyvärr ofta bort. Under förkylningstider är det extra viktigt att tvätta händerna ofta. Ha som vana att alltid tvätta händerna efter att du varit ute där det är mycket folk och du har rört trappräcken, hållit i dig på tunnelbana och öppnat dörrar. Om du inte har tillgång till vatten kan du använda handsprit istället.

Pilla inte i ansiktet

Något du ofta gör utan att tänka på det är att du rör ditt ansikte. Du har ofta bakterier (som förkylningar smittar via) på dina händer. Och när du sen rör ditt ansikte hamnar de bakterierna i ansiktet och du blir sjuk. Försök att inte bita på naglarna, gnugga dig i ögonen och torka dig om munnen med dina bara händer.

Sov ordentligt

Kroppen behöver ordentligt med sömn och chans till återhämtning för att hålla sig frisk. Om du känner dig krasslig eller extra trött är det bra om du vilar och ger kroppen en chans att bekämpa förkylningen redan då, så slipper du bli sjuk.

Slarva inte med maten

Kroppen behöver energi för att orka hålla förkylningarna på avstånd. Ät mycket hälsosam och energirik mat och glöm inte att dricka mycket vatten. Att äta apelsiner, ta ingefärsshots och dricka varmt vatten med honung sägs hålla förkylningar på avstånd.

Rör på dig

Om du tränar regelbundet kan du få ett starkare immunförsvar (som förhindrar att du blir sjuk). Men om du tränar för hårt kan du istället bryta ner immunförsvaret och bli sjuk lättare. Långa promenader är toppen. Du får motion, frisk luft och solljus (om du går på dagen). Lyssna på kroppen och pressa den inte för hårt just nu.

Klä på dig

Kyla kan bidra till att du blir förkyld så klä dig varmt. Det är speciellt viktigt att du håller fötterna varma och torra.

Undvik att smittas

Det är omöjligt att inte träffa människor som är förkylda. Men du kan undvika att hänga med personer som du vet är förkylda. Du behöver inte överdriva och inte träffa någon av dina vänner direkt de börjar nysa. Men du kan låta bli att röra dem och sitta riktigt nära. Tvätta händer och ansiktet noga sen när du kommer hem.

Om du ändå blir sjuk

Lyssna på din kropp. Om du känner att du håller på att bli sjuk, varva ner. Ta ett varmt bad, drick något varmt och stressa absolut inte. Det är ett perfekt tillfälle för att sträckkolla på din favoritserie (igen).

Foto: Unsplash/Bruce Mars
Källa: Doktorn.com

 

Läs mer: 13 knep som hjälper dig att sova bättre
Läs mer: Därför är kramar bra för din hälsa