Maxa sommarlovet

Sommaren är kort, men det finns några enkla knep för att maxa sommarlovet och få det att kännas längre. Spana in våra tips på hur du får ut det mesta av sommaren.

Häng med kompisar

Nu när ni äntligen är lediga kan ni hänga hela dagarna. Få ut det mesta av ledigheten genom att vara så mycket du bara kan med människor som får dig att må bra.

Vila

Äntligen tid för sovmorgon! Se till att vila och ladda dina batterier ordentligt över sommaren. Sov längre på morgonen och ta en powernap i hängmattan när du känner dig trött.

Strunta i alla måsten

Inga läxor = halleluja! Visst, du kanske måste städa ditt rum och göra andra sysslor hemma. Passa på att göra det när det regnar eller direkt på morgonen för att få resten av dagen ledig.

Lev i nuet

Låt den spontana sidan av dig få bestämma i sommar. Glöm framtiden och sociala medier för en stund och lev i nuet. Maxa sommarlovet genom att andas in sommaren, lukta på blommorna och lägg märke till allt det som händer runt omkring dig. Gör det du känner för att göra just exakt nu.

Läs böcker

Låt din hjärna ta en paus från alla intryck du får under skolåret och försvinn in i böckernas magiska värld. Samtidigt som din kropp vilar dras du med ut på spännande äventyr.

Njuta av sommarmaten

Något av det bästa med sommaren är väl ändå allt det goda som finns att äta? Passa på att njuta till fullo av glass, grillat, sallader, frukter, jordgubbar med grädde… mums!

Var utomhus

Passa på och njut när det är fint väder. Maxa sommarlovet riktigt ordentligt genom att hänga hela dagarna på gräsmattan eller uteplatsen. Ta med dig en filt att ligga på, böcker, musik och något gott att äta. Du behöver inte gå in bara för att det börjar regna. Ta en promenad i det varma sommarregnet, det är så uppfriskade och det ger en härlig frihetskänsla när du gör något som är lite knäppt.

Gå barfota

Finns det något härligare än att gå barfota i gräset? Släpp ut dina stackars fötter som varit instängda i strumpor och skor hela året och njut av känslan när grässtråna kittlar dig under fötterna. Eller ta av dig och gå barfota på asfalten när solen har värmt upp den, så härligt och så somrigt!

Bada, bada, bada

Det blir ingen riktig sommarkänsla utan ett dopp. Bada så ofta du bara kan. Utmana dig själv att våga doppa dig även under de kallare dagarna.

Lyssna på sommarlåtar

Det finns inget som ger den rätta sommarkänslan lika snabbt som några grymma sommarlåtar. Det finns massor av färdiga listor på spotify. Men roligast blir det om du är din egen dj och gör din egen lista som du sen kan dela med dina vänner.

Var aktiv

Njut av att vara ute och röra på dig. Cykla, ta långa promenader, spela fotboll, tennis, minigolf eller varför inte samla ihop ett kompisgäng och ha ett dagdisco på gräsmattan.

Spela spel

Det finns mängder av roliga utomhusspel, som till exempel kubb och krocket, att köra om det är fint väder. Om det regnar är det perfekt tillfälle för att ha en spelkväll med dina vänner. Bunkra upp med olika brädspel eller en kortlek och kör finns i sjön.

Var barnslig

Låt ditt inre barn få komma ut. Maxa sommarlovet med att springa genom vattenspridaren, blåsa såpbubblor, gunga och ha vattenkrig. Riktigt goda skratt utlovas.

Upplev nya platser

Du behöver inte åka bort för att upptäcka nya platser. Åk till en ny del av stan eller cykla utefter en ny väg för att kolla vart du kommer. Gå på upptäcktsfärd och hitta nya pärlor precis runt hörnet.

Var uppe sent

Titta på solnedgången och få ett bra avslut på dagen. Solnedgångarna är extra fina på sommaren och luften blir härligt frisk när den kyls ner efter en varm sommardag. Ha ett pyjamasparty med dina vänner och vara upp till solen går upp. Välj ut en bra plats där ni kan titta på soluppgången tillsammans innan du går och lägger er.

Digital-detoxa

Höj blicken från mobilen och fokusera på det som händer runt omkring dig istället. Den där serien eller filmen du vill se kan du spara till en regnig dag eller sent på kvällen efter att solen gått ner.

Foto: Unsplash/Julia Caesar, Yoori Koo, Kyle Loftus, Aral Tasher, Bogdan Dada, Kong Jun, Almos Bechtold

 

Läs mer: Så får du bästa sommaren ever!
Läs mer: 22 saker du och din bff kan göra i sommar som är helt gratis
Läs mer: Fixa bästa tjejkvällen