Öka självförtroendet med en powerpose

Öka självförtroendet med en powerpose

Vill du ha en snabb egoboost och öka självförtroendet på bara två minuter? Då kan en powerpose vara lösningen.

En powerpose är när du tar mycket plats genom att till exempel sträcka på dig och stå med händerna i midjan (tänk Wonder Woman). Du ser då mycket självsäkrare ut än om du sitter ihopsjunken med armarna i kors framför dig. Du kan dessutom lura din hjärna och kropp att du känner dig så självsäker och kraftfull som du ser ut. Amy Cuddy, professor i socialpsykologi vid Harvard University, menar att du bara behöver stå i en powerpose i två minuter för att känna dig mer självsäker.

Nästa gång du ska göra något som skrämmer dig, som till exempel en presentation i skolan, kan du testa att först ställa dig i en powerpose. Gå in på toaletten och ställ dig rakt i ryggen och göra v-tecknet eller stå i Wonder Woman-positionen i två minuter. Du kan testa olika poser hemma först för att hitta vilken pose som funkar bäst för dig. Om du ser dig själv i spegeln när du gör det är det ännu lättare att intala din hjärna att du känner dig exakt så självsäker som du ser ut. Det handlar helt enkelt om att fake it til you make it.

greys-superhero-pose
Om du gillar Grey’s Anatomy kanske du minns ett avsnitt där Amelia Shepherd lär Stephanie Edwards om effekten av att inta en powerpose precis innan de går in för att genomföra en operation.
Foto: Unsplash/Ian Dooley

 

Läs mer: 5 tips för bättre självkänsla
Läs mer: Så blir du snabbt på bättre humör