Så bygger du en basgarderob

Så bygger du en basgarderob

Har du garderoben full av kläder men ändå inget att ha på dig? Då behöver du en basgarderob som du enkelt kan matcha med dina favoritplagg för att få till en riktigt snygg outfit. Här är tipsen på vad du behöver för att få den ultimata basgarderoben.

Artikeln innehåller reklamlänkar.
Om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd för att få handla på nätet.

Vi har alla varit där, garderoben är full med kläder men ändå har vi inget att ha på oss. Det är där basgarderoben kommer till nytta. Med basgarderob menas stilrena plagg i neutrala färger som hjälper dig att lättare matcha ihop en outfit. Tänk dig basplaggen som de plagg du behöver ha på dig men inte uppmärksammas mest i din outfit. Om du till exempel har svarta jeans, svart t-shirt och en färgglad tröja på dig, är jeansen och t-shirten basplagg eftersom det inte är de man ser först. Det blir inte bara lättare att matcha ihop outfits med en basgarderob, det blir både billigare och miljövänligare eftersom du inte måste köpa nya outfit hela tiden. Det räcker med ett nytt plagg så ser det ut som att du har en helt ny outfit. Så här bygger du en basgarderob som du kan klä upp med stora smycken, härliga favoritplagg eller matcha basplaggen med varandra för att få den minimalistiska looken.

Färg

För att kunna matcha dina basplagg med så mycket som möjligt är det bäst om du håller dig till svart, vitt och grått på dina basplagg. Helst ska de också vara enkelfärgade utan mönster. Du kan ösa på med färg och mönster på dina andra plagg.

Jeans

Du behöver inte ha 10 par jeans, det räcker med några få som sitter som en smäck. Ta tid på dig att hitta jeans som du verkligen trivs i. Du behöver ett svart par och ett denimfärgat. Om du gillar trasiga jeans kan det vara bra att ha ett par med hål på knäna och ett utan, då hittar du alltid något som passar när du ska matcha ihop din outfit.

T-shirt och topp

En enkel t-shirt och topp i svart, grått eller vitt funkar till allt. Tänk på att det ska vara bra kvalitet och att de passar dig perfekt. Det kan vara bra att ha två-tre av varje färg så att du alltid har en som är ren.

Skjorta

Du behöver en skjorta i en neutral färg som är enkel att klä upp eller ner. Om du till exempel har en svart skjorta kan du klä upp den med en fin pennkjol eller klä ner den med svarta trasiga jeans. Hur smart?

Tröja

En varm tröja som du lätt kan dra på dig när det är kallare ute är ett måste. Tänk dig att det är sommar och du har en blommig klänning på dig. På kvällen när det blir svalare kan du ta på dig en neutral tröja över klänningen. Klänningen är fortfarande i fokus och du slipper frysa.

Jacka

När du väljer jacka är det extra viktigt att välja en neutral färg så att den funkar med allt. Du behöver en vår- och höstjacka, en sommarjacka och en vinterjacka.

Klänning

En enkel svart klänning funkar alltid. På sommaren kan du exempelvis klä upp den med bara smycken och när det är kallare funkar den bra med en varm tröja över.

Skor

Svarta skor är helt klart lättast att matcha ihop en outfit med. Du behöver ett par svarta tygskor/sneakers och ett par boots. Sen kan du självklart köpa andra färgglada skor att variera med.

Väska

Hur jobbigt är det inte när du har matchat ihop en snygg outfit och så har du ingen väska som funkar till den? Därför behöver du en väska som är neutral och inte sticker ut så mycket.

Snygga basplagg

Snygga basplagg

1. Svarta ankellånga jeans, Vero Moda. Köp här.
2. Ljus denimblåa girlfriend jeans, H&M. Köp här.
3. Mörkblå t-shirt, H&M. Köp här.
4. Vit topp med uddkant, H&M. Köp här.
5. Vit figursydd skjorta, H&M. Köp här.
6. Svart figurnära klänning, Gina tricot. Köp här.
7. Grå sweater, Gina tricot. Köp här.
8. Klassisk jeansjacka, NLY Trend. Köp här.
9. Sneakers i satin med snörning, Bubbleroom. Köp här.
10. Väska i läderimitation med en axelkedja och kedjedetalj på framsidan, Bubbleroom. Köp här.
11. Boots med grov klack, Vagabond. Köp här.

Foto: Unsplash/Becca Tarter

 

Läs mer: Höstens snyggaste skolväskor
Läs mer: Svala plagg för varma dagar