Så gör du för att få mindre fett hår

Så gör du för att få mindre fett hår

Får du snabbt fett hår? Känns det som att det bara blir värre ju mer du tvättar håret? Då kanske de här tipsen kan hjälpa dig så att du får mindre fett hår.

Tvätta inte för ofta

Visst är det lockande att tvätta håret ofta när det känns fett. Men det sliter på håret och kan torka ut hårbotten om du tvättar det för ofta. Och när hårbotten blir torr producerar den ännu mera fett för att få balans. Två gånger i veckan brukar vara lagom.

Schamponera två gånger

Om du använder mycket hårprodukter är det bra om du schamponerar håret två gånger. Den första gången för att tvätta bort alla rester av hårprodukterna och andra för att tvätta håret.

Använd balsam i topparna

Balsam behövs för att återfukta ditt hår, men om du har det i hårbotten kan den bli extra oljig. Ha därför alltid balsam bara i topparna (det är ju ändå de som är torra och behöver återfuktas). Var noga när du sköljer håret, om balsamrester lämnas kvar i håret kan de tynga ner ditt hår.

Duscha inte för varmt

Det sägs att varmt vatten kan torka ut hårbotten och leda till att den producerar mer fett. Försök att sänka temperaturen på vattnet när du tvättar håret. Eller i alla fall skölj av det en sista gång med kallare vatten.

Använd lagom med torrschampo

Om du har fett hår är torrschampot din bästa vän. Torrschampot suger upp fettet, fräschar upp håret och tillför volym. Men för mycket torrschampo kan torka ut hårbotten (och mer fett produceras). Om du misstänker att det kan vara så för dig, kan du försöka att spreja torrschampo på en kam eller dina fingrar och då stryka det på rötterna utan att få det i hårbotten.

Glöm inte borsten

Det är många som glömmer att tvätta hårborsten. Det samla mycket smuts, damm och gammalt hårfett i den som du sen drar ut i ditt rena hår. Det är med andra ord värt att tvätta den med jämna mellanrum.

Foto: Unsplash/Element5 Digital

 

Läs mer: Bli av med dina finnar!
Läs mer: Rengör dina sminkborstar på rätt sätt