Så hittar du rätt bh-storlek

Visste du om att så mycket som 7 av 10 kvinnor använder fel bh-storlek? Det är med andra ord inte helt lätt det här med bh och storlekar. Vi hjälper dig att hitta en bh som sitter helt perfekt.

Mät din omkrets

Först måste du ta reda på vad du har för omkrets och kupstorlek. Börja med att mäta omkretsen. Det gör du bäst när du varken har kläder eller bh på dig. Ta ett mjukt måttband som mät runt hela kroppen precis under brösten (se bild 1). Stå så du ser dig i en spegel eller be någon om hjälp så att du säkert håller måttbandet helt rakt parallellt med marken och det inte åker upp eller ner på ryggen. Se sen i tabell 1 här nedan för att se vad din omkrets blir för storlek.

Mät din kupstorlek

Nu när du vet vad du har för omkrets behöver du ta reda på vad du har för kupstorlek. Det mäter du bäst om du har en ovadderad bh men inga kläder på dig. Mät runt hela kroppen igen men över brösten där du är som bredast den här gången. Kolla så att måttbandet är helt rakt även denna gång.

När du har två mått ska du subtrahera måttet på din omkrets under brösten från måttet du fick när du mätte rakt över brösten. Var du till exempel 70 cm i omkrets under brösten och 89 i omkrets över brösten räknar du 89-70=19. Nu kollar du i tabell 2 här nedan för att se vad du har för kupstorlek.

Detta är din bh-storlek

Para ihop de två storlekarna du fick i de båda tabellerna. Om du till exempel var 70 i omkrets och D i kupstorlek har du bh-storleken 70D. Det kan variera lite på storlekarna vid olika butiker men nu har du en storlek som du kan börja med att prova. Kom ihåg att du alltid kan be om hjälp om du går till en specialiserad underklädesbutik, de är proffs på att leta upp rätt storlek.

8 tecken på att du har fel bh-storlek

1. Du knäpper din bh längst in. När du köper en bh ska du knäppa de yttersta hakarna så att du kan använda de längre in efter ett tag när tyget på bh:n börjar töjas (det gör den efter du använt den några dagar).

2. Din bh åker upp på ryggen. När du har på dig bh:n ska ryggbandet sitta helt rakt över ryggen. Om du dra åt dina axelband för hårt kan den åka upp. Om bandet åker upp på ryggen har du för stor storlek.

3. Axelbanden halkar ner. De flesta axelbanden är justerbara så testa först att dra åt dem. Om de fortfarande halkar av kan din bh vara för stor.

4. Axelbanden skär in i dina axlar. Testa först att justera axelbanden och om de ändå skär in är din bh för liten.

5. Brösten väller ut ur kupan. Om brösten inte riktigt får plats och de väller ut upptill eller på sidorna är kupan för liten.

6. Kuporna är inte helt fyllda. Om kupan inte nuddar bröstet hela vägen så att det blir en glipa och du kan slicka in ett finger mellan bröstet och kupan så är kupan för stor.

7. Tygpartiet mellan brösten ligger inte mot huden. Tygpartiet mellan brösten ska alltid ligga mot huden, om du känner att det är ett mellanrum där är kuporna för små.

8. Du får ont i nacke eller rygg. Om du har fel storlek kan du lätt få ont i nacke och rygg eftersom du inte får det stöd du behöver av din bh. Be om hjälp i en underklädesbutik så att du får rätt storlek på bh:n och slipper ha ont.

Foto: Unspash/Pablo Heimplatz

 

Läs mer: Snipp-problem