Så lindrar du mensvärk

Du ska precis ha din mens och du känner bara aj, aj, aj! Det du känner kallas för mensvärk och är helt ofarligt och särskilt vanligt hos unga tjejer. Men som tur är finns det några enkla knep som kan lindra mensvärken.

Att få ont några dagar innan eller precis när du får mens är vanligt. Det kan göra ont i magen, ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré och några känner sig yra eller kallsvettiga och en del mår illa. En del har ont några dagar och andra har ont under hela mensen. Det varierar väldigt mycket från person till person och från gång till gång hur mycket värk vi har. Det kan kännas väldigt jobbigt men det är helt ofarligt. Orsaken till att det gör ont är att varje månad vid ägglossningen blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. När ägget inte blivit befruktat måste livmodern göra sig av med slemhinnan genom att dra ihop sig och stöta ut slemhinnan tillsammans med mensen. Och det är de sammandragningarna som ger dig mensvärk. Det finns flera saker du kan göra för att lindra värken, testa de här knepen och se vad som fungerar bäst för just dig.

Slappna av med värme

När du har ont kan det vara skönt att lägga en värmedyna över området där du har ont. Det hjälper nämligen till så att kramperna i livmodern släpper.

Träna bort din mensvärk

Vi vet, när du har riktigt ont och helst bara vill ligga i fosterställning känns det helt omöjligt att träna. Men musklerna slappnar av om du rör på dig. Testa att ta en promenad eller gör lite yoga. Men pressa inte din kropp till att göra något som gör för ont.

Ha solosex

Orgasmer är riktigt bra mot mensvärk eftersom livmodern slappnar och krampar mindre efter att du fått en orgasm.

Dra upp knäna

Testa att ligga i olika ställningar när du har ont. Många gillar att ligga i fosterställning, alltså att du ligger på sidan och drar upp knäna mot magen.

Stoppa värken innan den hinner börja

Ofta brukar vanliga receptfria värktabletter som du kan köpa på apoteket hjälpa. För bästa effekt ska du ta en värktablett direkt du känner att mensvärken är på gång.

När ska jag söka hjälp?

Om du har så mycket mensvärk att det orsakar problem som till exempel att du måste vara hemma från skolan någon dag varje månad kan det vara läge att kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller skolhälsovården. De kan hjälpa dig så att du inte behöver ha så ont eller må dåligt varje månad.

Foto: Unsplash/Asdrubal Luna

 

Läs mer: Vanligaste frågorna om mens
Läs mer: Snipp-problem