Så undviker du att ha ångest i sommar

Ångest i sommar

Sommaren är äntligen här och det är så härligt att vara ledig. Men sommaren kan också orsaka en hel del ångest. Vi har tittat närmare på de vanligaste orsakerna till att vi har ångest i sommar och vad du kan göra för att undvika det.

Du lider av fomo

Det finns väl ingen annan årstid som ger oss så mycket fomo (fear of missing out) som sommaren. När du ser hur roligt alla andra har via sociala medier känner du bara PANIK! Du vill inte gå miste om en enda rolig grej. Och det hela slutar med att du aldrig hinner stanna upp och njuta av det du gör just nu, för att du hela tiden har fokus på nästa roliga grej som du bara inte får missa.
Lösning: Ta en paus och fundera på vad du själv egentligen vill göra. Sätt realistiska mål och välj bara att göra det som är viktigast för just dig. Strunta i att uppdatera (och kolla) dina sociala medier och försök leva i nuet. Om du hela tiden jämför dig med andra och tänker på nästa roliga grej går du miste om det roliga som du faktiskt kan få uppleva just exakt nu.

Alla andra verkar ha så mycket roligare

Känner du dig stressad och avundsjuk när dina sociala medier fylls av bilder på alla andras ”perfekta” sommar? Medan du känner att din egen sommar bara är ok?
Lösning: Tänk på att de väljer vilka bilder de lägger upp. De har noga valt att lägga upp bilder där de ser ut att ha den bästa sommaren någonsin. Samtidigt som de väljer att inte visa när de har tråkigt. Ingen har ett perfekt och roligt liv hela tiden. Om du mår dåligt av att se när alla andra har roligt så kan det vara bra att ta en digital detox och låta bli att kolla dina sociala medier på några dagar. Låt bli mobilen och fokusera på det du själv gör istället. Du kommer snabbt att märka hur skönt det är med en paus från alla andras bilder.

Du hinner aldrig vila

Det är meningen att du ska varva ner och återhämta dig över sommarlovet. Men speciellt när det är en så fin sommar som vi har haft i år kan det vara svårt att hitta tid till att vila. Det finns ju så mycket roligt att göra och så många roliga människor att hänga med.
Lösning: Planera in några dagar när du gör absolut ingenting. Häng i solstolen med en bra bok eller ligg på soffan och kolla film. Det viktigaste är att du får vara för dig själv en stund och bara vila.

Du känner dig ensam

Tillbringar du och din familj sommaren i sommarstugan långt ifrån dina vänner. Eller är alla dina vänner bortresta? Det är många som väljer att resa bort över sommaren och glömmer att deras tonåringar också behöver någon att hänga med.
Lösning: Förklara för dina föräldrar hur du känner och fråga om du kan få åka hem tidigare och bo hos din kompis i några dagar. Eller om det är din kompis som rest bort kan ni fråga om du kan få följa med dem istället. Om era föräldrar säger nej kan ni ju faktiskt umgås online istället. Om ni snapchattar varandra hela dagarna kommer det inte att kännas som att ni är ifrån varandra alls.

Du har inte gjort det du hade planerat

Hade du en lång lista med saker du ville göra den här sommaren? Har dagarna bara gått och du känner att du inte alls har gjort det du ville göra? Det är lätt hänt att vi längtar så hårt efter sommaren och tänker att det här ska bli den bästa sommaren någonsin och sen när det väl blir sommar går dagarna och vi gör inte det där vi hade tänkt göra.
Lösning: Sänk dina förväntningar och skriv ner de viktigaste sakerna du känner att du bara måste hinna göra innan sommaren är slut. Vad petig när du gör din lista, det är meningen att du ska må bättre av att göra de här sakerna. Det ska inte bara bli en lång to-do lista som ger dig mer ångest i sommar. Det blir lättare att se vad det är du vill göra om du skriver ner det. Ta sen tag i det och se till att faktiskt göra de här sakerna. Det är så tillfredsställande när du får stryka en grej från din lista och du ser att du faktiskt har gjort något.

Foto: Unsplash/Bruno Cervera

 

Läs mer: 5 tips för bättre självkänsla
Läs mer: Så blir du snabbt på bättre humör
Läs mer: 22 saker du och din bff kan göra i sommar som är helt gratis