Skydda ditt hår i sommar

Långa härliga dagar på beachen ger tyvärr ledset hår. När hösten kommer har sommarens sol och bad gjort ditt hår torrt och slitet. Men det finns enkla saker du kan göra redan nu för att skydda ditt hår i sommar.

Täck längderna

Ska du vara utomhus en hel dag? Täck håret med en keps, hatt eller sjal för det ultimata solskyddet. Det är inte bara snyggt, nu kan du vara i solen hela dagen men ändå ha håret i skuggan. Dessutom skyddar en snygg huvudbonad dig från att bränna hårbotten och från att få solsting.

Tvätta rätt

Det är lätt att vilja tvätta håret flera gånger per dag efter att ha badat och svettats i solen. Men undvik att tvätta håret med schampo varje dag. Var tredje dag är lagom. Skölj bara ur det med vatten om det har blivit blött när du har badat. Och använd torrschampo mellan tvättarna om det känns fett och smutsigt. När du väl tvättar håret med schampo är det viktigt att du alltid avslutar med att använda balsam.

Duscha kallt

Om du inte vill stå och frysa hela duschen så avsluta i alla fall med att skölja igenom håret med kallt vatten. Att avsluta med att ge håret lite kyla gör att hårtopparna förseglas, vilket resulterar i ett mindre frissigt hår.

Fukt, fukt, fukt

Hårinpackning är din bästa vän när håret behöver extra fukt. Använd en hårinpackning i 15 minuter en gång i veckan, eller ge det en superkur och sov med inpackningen i håret över natten. Du kan också boosta med en hårolja som tillför massa fukt och näring. Tryck ut en droppe i din handflata och gnugga händerna mot varandra, dra sen händerna genom dina längder. Var försiktig så du inte får oljan i hårbotten. Applicera i blött hår för att minska frissighet och i torrt hår för att ge ditt hår lite extra glans och lyster.

Skippa extra värme

Minimera användandet av värmetänger, så som platt- och locktänger för att skydda ditt hår i sommar. Det sliter väldigt mycket på håret. Undvik också att föna håret och låt det istället självtorka. Om du vill ha mer volym i håret är ett tips att borsta ditt fuktiga hår samtidigt som du lutar dig framåt så att huvudet nästan är mellan knäna och håret hänger ner mot marken. Då borstar du hårstråna uppåt bort från hårbotten istället för att platta ner det mot hårbotten som du gör när du borstar det som vanligt.

Skydda med spf

Det pratas mycket om att skydda huden mot sol, men visste du att det även finns solskydd för håret? Använd en solspray anpassat för användning i hår för att skydda både toppar och hårbotten. Dessutom hjälper det till att bevara färgen i ditt hår.

Foto: Unsplash/Jens Kreuter

 

Läs mer: Sola säkert i sommar