Snipp-problem

Kliar och luktar det konstigt där nere? Svider det när du kissar? Här är vanliga snipp-problem och lösningar på hur du får din snippa att bli glad igen.

Det kliar

Den vanligaste orsaken till att det kliar är att du tvättar dig för ofta. Om du tvättar dig för mycket eller använder tvål i underlivet kan de känsliga slemhinnorna du har där bli torra och det börjar klia. En annan vanlig orsak är svamp, det går oftast över av sig själv efter några dagar. Om svampen inte går över, eller om det kliar och svider så mycket att du snabbt vill göra något åt det kan du köpa receptfria läkemedel på apoteket, om det ändå inte slutar klia borde du gå till läkaren så att du får hjälp.
Tips! Använd inte tvål eller duschkräm när du tvättar dig där nere. Oftast räcker det med att bara tvätta med vatten. Men om du ändå känner att du vill använda något annat så använd bara produkter som är speciellt anpassade för intimtvätt. Du ska aldrig tvätta inne i snippan, inte ens med vatten.

Det luktar konstigt

Att underlivet luktar är helt normalt. Alla luktar på olika sätt och det är inget att skämmas över. Ofta kan de lukta lite surt, ungefär som filmjölk. Lukten kan förändras lite när du har ägglossning och mens, det är som det ska vara och ingenting att oroa sig över. Men om lukten förändras och börjar lukta illa kan du ha fått svamp eller en könssjukdom. Då bör du gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att kolla upp det.

Flytningar varje dag

Flytningar är kroppens eget sätt att hålla snippan ren, skydda mot bakterier och göra den fuktig, hur smart är inte kroppen? Flytningar är alltså bra att ha och inget du ska tvätta bort. Så länge de inte börjar lukta illa eller ändra sig på något annat sätt är allt som det ska. Det kan variera hur mycket flytningar du har och det är vanligt att flytningarna ökar under ägglossning.

Bruna flytningar

Flytningarna brukar vara vita eller gulvita i färgen. Men precis före och efter mens kan flytningarna vara lite brunaktig. Det beror på att det kan finnas lite mensblod i snippan. Om flytningarna är bruna även när du inte är på väg att få eller precis haft mens eller om de blir gröna, mörkare gula, gryniga eller blodblandade eller om de börjar lukta illa kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska. Då bör du gå till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att ta reda på vad det kan bero på.

Blöder då och då

Det är ganska vanligt att blöda lite även när du inte har mens, speciellt när du är i puberteten och kroppen är full av nya hormoner. Det kallas för mellanblödningar och är helt ofarligt. En mellanblödning kan vara brun, röd eller som en blodblandad flytning. Många gånger beror mellanblödningar på att hormonerna i kroppen är i obalans av någon anledning, som att du till exempel använder preventivmedel som innehåller hormoner. Vissa får en liten blödning eller blod i flytningen när de har ägglossning som skrev ungefär två veckor innan du ska ha mens, och det är helt normalt.

Det gör ont

Du ska aldrig behöva ha ont i snippan. Vanligaste orsakerna är att du fått svamp eller är torr. Om du har ont hela tiden bör du uppsöka en ungdomsmottagning eller vårdcentral så de kan hjälpa dig.
Tips! Tvinga aldrig in något i snippan om det gör ont. Ha inte sex om du inte är tillräckligt upphetsad och använd inte tampong om du bara har lite mens och det gör ont att sätta in tampongen.

Det svider när du kissar

Om det svider och bränner när du kissar och du ofta behöver kissa kan du ha fått en urinvägsinfektion, eller blåskatarr som det också kallas. Det är väldigt vanligt och du bör gå till en läkare för att få medicin.
Tips! Det finns en hel del saker du kan göra för att undvika att drabbas igen. Både svamp och bakterier trivs på fuktiga och blöta platser så byt bikinitrosor efter varje gång du har badat. Kissa alltid efter sex för att rensa urinröret från eventuella bakterier. Och torka dig alltid framifrån och bakåt när du kissat och bajsat så du inte får bakterier i urinröret.

Snippan är torr

Lite eller inga flytningar beror på att slemhinnorna i snippan är torra. När slemhinnorna är torra blir de ömtåliga och det kan lätt bli små sprickor i dem. Då kan det göra ont och svida där nere. Torra slemhinnor kan bero på att du tvättar dig för mycket eller med en uttorkande tvål. En annan orsak kan vara att du använder trosskydd för ofta. Det kan vara bra att inte använda allt för tajta byxor, trosor eller annat som sitter tajt om du är torr i snippan. Du kan även bli torr av vissa preventivmedel, om du misstänker att det är orsaken är det bäst att du kontaktar din läkare och ber om att få prova en annan sort.
Tips! Ge din snippa luft. Även snippan behöver andas, så testa att sova utan trosor, ha på dig en kjol eller klänning när du är hemma och ha inga trosor på dig. Och använd trosor som är gjorda av bomull. Bomullstrosor släpper igenom mer luft än andra trosor så din snippa får luft även om du har trosor på dig.

 

Läs mer: Vanligaste frågorna om mens
Läs mer: Så lindrar du mensvärk