Sola säkert i sommar

Vi har alla gjort det – hoppat över solskyddet i hopp om att få den perfekta brännan eller för att det helt enkelt känns för kladdigt. Men det kan få stora konsekvenser att fuska med solskyddet. Läs mer om varför det är farligt och hur du hittar rätt solskydd så att du kan sola säkert i sommar.

Artikeln innehåller reklamlänkar.
Om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd för att få handla på nätet.

Att sola är härligt men du blir inte brunare av att sola utan solkräm. Tvärtom. Du får brännskador (som kanske inte märks direkt) och ofta en ojämn färg. Dagens solskador ger dig rynkor och pigmentfläckar senare i livet, och vem vill bli rynkig bara för att man fuskade med solskyddet? Hudcancer utvecklas främst av solens strålar och är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och hela 80 procent av skadorna från solen uppkommer under dina första 18 år. Om du bränner dig blir huden röd och gör ont och efter några dagar flagnar ofta huden och börjar klia, låter inte så kul va? Som tur är är det busenkelt att sola säkert!

Sola säkert snabbguide:

1. Välj rätt SPF. SPF står för sun protection factor och skyddar huden mot UVB-strålar som gör att du bränner dig, skadar huden och kan leda till cancer. Det kan vara svårt att veta vilken SPF du ska välja. Ett smart knep är att börja med ett högt och sen när huden har vant sig och du inte bränt dig kan du välja ett lägre, dock aldrig lägre än SPF 15.

2. Applicera mer än du tror. Forskning visar att de flesta använder hälften av den mängd solskydd som behövs. För att sola säkert ska du därför alltid applicera mer än du tror att du behöver.

3. Perfekta brännan. Använd brun utan sol-produkter om du vill ha den perfekta brännan istället för att riska att skada din hud.

 

Här hittar du rätt solskydd för rätt område:

Ansiktet

Ansiktet är alltid utsatt för solens strålar och därför är det bra att alltid skydda det. Om du använder samma solskydd som du har till kroppen i ansiktet kan det lätt leda till tilltäppta porer, fet hy och finnar. För att minimera den flottiga känslan i ansiktet behövs därför solskydd speciellt utformat för ansiktet som är lättare i konsistensen.

1. THE BODY SHOP Skin defence Multi-Protection Essence. Ett 100 % veganskt solskydd. Köp här.
2. Clinique Mineral Sunscreen Face. Oljefri och ultralätt, behaglig även för en känslig hud. Köp här.
3.
Hawaiian Tropic Silk Hydration Air Soft Face Sun Lotion. Den kan användas under makeup och täpper inte till porerna. Köp här.
4. ACO Hydrating Face Sun Cream. Krämen har ett förhöjt UVA- skydd och går lätt in i huden och återfuktar på djupet, utan att täppa till porerna. Köp här.
5. NIVEA Sun Face Shine Control Cream. Har en matt-görande effekt på huden och passar under Make-Up. Köp här.

 

Kroppen

Under soliga stranddagar behöver hela kroppen skyddas och om du har en topp och shorts på dig behöver armarna, axlarna och benen skyddas.

1. NIVEA Kids Pure & Sensitive Spray. Ett högeffektivt UVA-skydd utan parfym som minskar effektivt risken för hudallergier. Köp här.
2. Hawaiian Tropic Silk Hydration Lotion. En kombination av solskydd och hudvård. Köp här.
3. The Ritual of Karma Sun Protection Milky Spray. Absorberas snabbt av huden och kladdar inte. Köp här.
4. NIVEA Kids Pocket Size Sun Lotion. I praktiskt fickformat så att du lätt kan ta med dig den. Köp här.
5. Biotherm Sun Milky Spray. En fuktgivande spraylotion som absorberas snabbt av huden. Köp här.

 

När du badar

Även om du använder ett vattenresistent solskydd så kommer bad och svett att skölja bort solskyddet efter en tid. För att sola säkert ska du därför applicera ett till laget efter att du badat.

1. ACO Sun Spray. Lotionen är snabbabsorberande och kladdar ej. Köp här.
2. EVY Technology Sunscreen Mousse. Fördelas i hela översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Solskyddet försvinner därför inte vid bad, svett eller handdukstorkning. Köp här.
3. Hawaiian Tropic Duo Defence Sun Lotion. Fullt med kraftfulla anti-oxidanter och vattenresistent upp till 80 minuter. Köp här.
4. Shiseido BB Sport Light. Ett färgat solskydd som fungerar som en ”sportdrink” för huden då den innehåller stärkande aminosyror och mineraler som vi förlorar då vi svettas. Köp här.
5. NIVEA Protect & Moisture Sun Lotion. Ger ett säkert solskydd omedelbart och minskar risken för solallergi. Köp här.

Foto: Unsplash/Armedian

 

Läs mer: Skydda ditt hår i sommar