Vanligaste frågorna om mens

Hur mycket blöder jag när jag har mens? Varför gråter jag dagarna innan jag får det? Och vad är egentligen mens? Här reder vi ut den vanligaste frågetecknen du har om mens.

1. När får man sin första mens?

I vilken ålder mensen kommer skiljer sig från person till person. De flesta brukar få mensen i 12-14-årsåldern. Du kan få det mellan att du är 9 och 16 år utan att det är något som är fel. Om du inte har fått din mens när du har fyllt 17 år är det bra att gå till en läkare för att kolla att allt är som det ska.

2. Vad är mens?

Som livmoderbärare har du ägglossning varje månad. Om du inte har fått in spermier i din slida som har befruktat ägget så att du har blivit gravid stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mens.

3. Vad är en menscykel?

Tiden från första dagen på en mensperiod tills första dagen på nästa mensperiod kallas för menscykel. När du har haft mens börjar allt om från början och ett nytt ägg mognar i äggstockarna.

4. Hur många dagar är det normalt att blöda?

Mensen kommer oftast en gång i månaden. Och de flesta blöder i tre till sex dagar men det skiljer sig från person till person.

5. Hur mycket blod förlorar jag?

Det kan ibland kännas som att du förlorar flera liter blod, men i själva verket är det bara cirka en deciliter blod. Men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmodern kan du uppleva det som mer.

6. Det känns som att jag blöder ovanligt mycket, är det något fel?

Om du ständigt måste byta mensskydd och använda dubbla mensskydd för att inte blöda igenom har du något som kallas för riklig mens. Riklig mens kan göra att du känner dig trött och orkeslös eftersom blodvärdet har blir lågt. Då kan du få hjälp med tabletter som gör att du blöder mindre. 

7. Är det farligt att ha oregelbunden mens?

När du först får mens och under de första åren är mensen ofta oregelbunden, vilket betyder att den inte kommer exakt samma dag varje månad. För de flesta brukar det rätta till sig efter ett tag så att varje menscykel är mellan 21-35 dagar. Det kan vara bra att hålla koll på din mens genom att skriva upp datumen. Det finns också appar som du kan använda. Då kan du se om mensen är regelbunden och i så fall veta ungefär när den kommer nästa månad. Du märker också om mensen är sen någon månad.

8. Stämmer det att man får mindre mens av p-piller?

Preventivmedel som innehåller hormoner, så som p-piller, p-ring och hormonspiral, gör ofta att du blöder mindre.

9. Varför gråter jag dagarna innan jag får mens?

Dagarna före mensen känner sig många ångestfyllda, får humörsvängningar, börjar gråta, får ömma bröst, blir extra sugen på godis och får mer finnar. Det kallas för premenstruellt syndrom eller PMS. Det brukar oftast börja tre till fyra dagar innan mensen och försvinner när mensen kommer.

10. Är det normalt att det gör ont när jag har mens?

Precis när mensen börjar är det vanligt att få ont i magen, ryggen, låren eller huvudet. Det är det som kallas för mensvärk. Det kan göra riktigt ont men är helt ofarligt och normalt. Läs mer om hur du lindrar mensvärk här.

11. Kan jag ha sex när jag har mens?

Det går att ha sex under mensen. Några tycker att det är obehagligt när det kommer ut blod och det blir kladdigt och andra tycker det är helt naturligt. Känn efter vad som är rätt för dig. Ett tips är att lägga ut en handduk under er för att skydda lakanen.

12. Kan jag bada när jag har mens?

Det finns ingen orsak till att låta bli att bada bara för att du har mens. Använda en tampong eftersom bindor suger upp vatten och inte är speciellt säkra vid bad. Tamponger kan också suga upp vatten så det är det är bra att byta den efter att du badat så att du inte får in bakterier i din slida.

13. Kan jag ha tampong om jag är oskuld?

En del tror att du förlorar oskulden om du använder en tampong. Det är inte sant. Det krävs att du har sex för det. Om du är rädd för att du är för trång för att använda tampong ska du ta det försiktigt och aldrig tvinga in något i din kropp som gör ont.

14. Vad är tampongsjukan för något?

Tampongsjukan eller toxic shock syndrome, TSS, är en sjukdom som bildas genom bakteriella infektioner. Vanligtvis för att du har samma tampong in under väldigt många timmar. Det är dock väldigt ovanligt.

15. Hur längre kommer jag att ha mens?

Du kommer att ha mens i cirka 40 år och slutar ha den när du kommer in i klimakteriet när du är runt 45-60 år.

Läs mer: Så lindrar du mensvärk
Läs mer: Snipp-problem