Vilket mensskydd passar dig bäst?

Vilket mensskydd passar dig bäst?

När du precis har börjat få mens, eller väntar på att få din första mens, kan det vara svårt att veta vilket mensskydd du ska använda. Är tamponger eller bindor bäst? Här förklarar vi hur de fyra vanligaste mensskydden funkar, för- och nackdelar med dem alla och bjuder på några hjälpsamma tips.

När du får mens behöver du skydda dina kläder från mensen så att du inte får mens på dem, det är det som kallas för mensskydd. För att hitta det som passar dig bäst är det bäst att du provar dig fram. Det som funkar för dina vänner kanske inte alls är det som funkar bäst för dig.

Binda

De flesta brukar börja med en binda. En binda är ett mensskydd som du har i trosorna som suger upp mensen. På baksidan av bindan finns det klisterremsor som du lägger mot trosan så att den hålls på plats. En del bindor har vingar (små flikar) på sidorna som du fäster runt troskanten. Vingarna hjälper till att hålla bindan på plats och suger upp mens som hamnat på sidorna. Det finns bindor i olika längder och tjocklekar. Vilken storlek du ska välja beror på hur mycket du blöder. På natten kan du behöva en längre och tjockare binda för att inte blöda igenom. Du ska byta binda när du ser att det har kommit en hel del mens i den. Den kan börja läcka om den är fylld med mens och inte kan suga upp mer. När du tar bort bindan kan du vira in den i toalettpapper, eller lägga den i plasten som den är förpackad i, och slänga den i en papperskorg. Du ska inte slänga bindor i toaletten. Då kan det bli stopp. Med tiden kommer du att lära dig vilken binda som funkar bäst vid vilket tillfälle och vilka du helt enkelt gillar bäst.

Fördelar:
+
Du behöver inte föra in något i kroppen.
+ De går att köpa i de flesta matbutiker.
+ De är lätta att använda.

Nackdelar:
De kan läcka om de blir för fyllda eller hamnar lite snett så att mensen rinner ut vid sidan av bindan.
De är dyra i längden eftersom du bara kan använda samma binda en gång.
Du kan inte bada med bindor.
Du kan få skavsår av bindorna (speciellt om det är varmt och du svettas).
De kan kännas och bli obekväma när du till exempel sportar.

Trosskydd

Trosskydd är som en binda, fast mindre. Du använder den på samma sätt som en binda men de kan inte suga upp lika mycket mens. De används mest i början eller slutet av mensen när du bara blöder lite. Eller om du använder tampong eller menskopp och vill ha extra skydd. De funkar också bra om du har små mellanblödningar när det bara kommer lite blod mellan din vanliga mens (det är ganska vanligt de första åren du har mens). Du ska inte heller slänga trosskydden i toaletten, det är papperskorgen som gäller.

Fördelar:
+
Du behöver inte föra in något i kroppen.
+ De går att köpa i de flesta matbutiker.
+ De är lätta att använda.
+ Eftersom de är mindre än bindor, känns de också mindre.

Nackdelar:
De kan läcka om de blir för fyllda eller hamnar lite snett så att mensen rinner ut vid sidan av bindan.
De är dyra i längden eftersom du bara kan använda samma trosskydd en gång.
Du kan inte bada med trosskydd.

Tampong

En tampong är ett mensskydd som du för in i slidan. Tamponger suger upp mensen i slidan så att det inte rinner ut. Du kan använda en tampong även om du är oskuld. En tampong påverkar inte det och ingen kan se eller känna om du har använt tampong eller inte. Om du har satt in tampongen rätt kommer den varken att synas eller kännas. I varje paket med tamponger följer det med en beskrivning som förklarar hur man ska använda dem. Det viktigaste är att snöret lämnar utanför kroppen, så att du kan få ut tampongen igen. Och var alltid noga med att tvätta händerna innan du byter tampong så att du inte får in smuts och bakterie i slidan. Precis som med bindor finns tamponger i olika storlekar. Vilken storlek du ska välja beror på hur mycket du blöder. Man brukar börja med de minsta när man ska testa dem för första gången. Prova dig fram till vilken som passar dig bäst och använd trosskydd i början ifall det läcker. Du ska byta tampong när den är full med mens, med tiden kommer du att lära dig hur lång tid det tar för just dig. Om du bara har lite mens kan det vara bättre att använda en binda eller ett trosskydd istället. Annars kan det lätt bli för torrt i slidan eftersom tampongen även suger upp flytningarna som ska hålla slidan fuktig. Då kan det kännas som att tampongen fastnar lite i slidan och gör ont när du drar ut den. Precis som när du slänger bindor och trosskydd är det papperskorgen som gäller, inte toaletten.

Fördelar:
+
Du kan både bada och sporta med tamponger.
+ De går att köpa i de flesta matbutiker.
+ De är lätta att använda när du väl lärt dig.

Nackdelar:
Du måste föra in något i kroppen.
De kan läcka om de blir för fyllda eller hamnar lite snett så att mensen rinner ut vid sidan av tampongen.
De är dyra i längden eftersom du bara kan använda samma tampong en gång.
Du kan bli torr i slidan av tamponger och få ont.

Menskopp

En menskopp fungerar nästan som en tampong. Men den samlar upp mensen istället för att suga upp den, som tamponger gör. En menskopp ser ut som en liten skål med ett skaft eller ögla längst ner. Den är gjord av silikon eller gummi och är ungefär lika lång som en tampong men lite bredare. Du för in menskoppen i slidan och mensen hamnar då i koppen. Sen tas den ut, töms och rengörs några gånger per dag. När du sätter in en menskopp viker du ihop den och för in den i slidan, ungefär som när du använder en tampong. Även här är det viktigt att du tvättar händerna noga innan du rör menskoppen. För att lära dig hur du använder menskoppen är det bra att kolla på videor där de förklarar hur du ska göra. Här hittar du en video. Samma menskopp kan användas i flera år och du ska rengöra den i kokande vatten mellan varje gång du har mens. Många gillar den eftersom det är ett miljövänligt alternativ och att den kan innehålla ganska mycket mens innan man behöver tömma den. Vilket betyder att du inte behöver ta ut och tömma den lika ofta som du behöver byta binda eller tampong. Två till fyra gånger per dag brukar vara lagom. En del glömmer till och med nästan bort att de har mens.

Fördelar:
+
Du kan både bada och sporta med menskoppen.
+ De är miljövänliga.
+ De är skonsammare mot slidan och torkar inte ut den.
+ Du kan använda samma menskopp i flera år.
+ Du behöver bara ta ut och tömma den två till fyra gånger per dag.

Nackdelar:
Du måste föra in något i kroppen.
De kan läcka om de blir för fyllda eller hamnar lite snett så att mensen rinner ut vid sidan av menskoppen (använd binda eller trosskydd tills du lärt dig att använda menskoppen ordentligt).
De är dyra jämfört med andra mensskydd, men du betalar bara en gång, så det blir billigare i längden.
De måste köpas på nätet eller apotek.
De kan vara svåra att sätta in och ta ut i början.
Kan vara lite kladdigt ibland när du tar ut och tömmer den.

Tips!

  • När du fått din mens, ha för vana att alltid ha något mensskydd i väskan, det kan vara svårt att veta exakt när du kommer att få mens. Du kan också gå till skolsystern som har mensskydd som du kan få. Eller fråga en kompis om du kan få ett mensskydd av henne, nästa gång kanske samma kompis behöver låna av dig.
  • Alla som har haft mens vet att man ibland råkat blöda igenom ett mensskydd eller missat när den kommit så att det blir fläckar på kläderna eller i sängen. Det bästa är att lägga de fläckiga kläderna eller sängkläderna i kallt vatten så fort som möjligt, så försvinner det lättare i tvättmaskinen sedan.
  • Om ditt mensskydd har läckt och du har fått en fläck på byxorna ska du byta mensskydd så snabbt som möjligt. Sen kan du knyta din skjorta eller tröja runt midjan så att ingen ser fläcken på din rumpa tills du har möjlighet att byta kläder.
  • Om det är första gången du testar något annat än en binda kan du känna sig osäker på om du har gjort rätt och om det kommer att hålla tätt. Använd binda eller trosskydd samtidigt de första gångerna ifall det skulle läcka.

 

Läs mer: Vanligaste frågorna om mens
Läs mer: Så lindrar du mensvärk
Läs mer: Vilket preventivmedel passar dig bäst?